Skip to content

Tositarina: Palestiinalaisalueet

Tykkää

PALESTIINALAISALUEET: Kouluruoka pitää tytöt opintiellä ja naiset kiinni leivässä

Kello on vasta puoli seitsemän aamulla Länsirannan miehitetyillä palestiinalaisalueilla, mutta Istethkar Abdelkarim on ollut töissä jo kaksi tuntia. Siitä huolimatta hän ei voisi olla onnellisempi.

Perheen leivässä pitäminen on palestiinalaisille jatkuva haaste. Naisten osallistuminen perheen elannon hankkimiseen on ollut harvinaista. Silti Istethkar yhdessä kahdensadan muun Länsirannalla asuvan naisen kanssa on päättänyt, että on aika tarttua toimeen. Naiset ovat UN Womenin ja Palestiinan opetusministeriön tukemina panneet taitonsa peliin alueen koulujen kanttiinien pyörittämiseksi.
Istethkar ei enää ole työttömänä, vaan valmistaa nyt ravitsevia aterioita, jotka myydään tuettuun hintaan neljällesadalle nälkäiselle koulutytölle, jotka ennen joutuivat maksamaan paljon enemmän lounaistaan. Istethkar kertoo ylpeänä, että ruokalistalla ovat mukana hänen omat erikoisuutensa, mausteinen musakhan ja täytetty kananpoika.

Nyt paikallisten naisyrittäjien valmistamilla aterioilla ruokitaan jo 80 000 koululaista Länsirannan köyhimmillä alueilla. Näiden naisten toiminnalla on koko elämän mittaisia vaikutuksia alueen lasten elämässä. Tietyt terveysongelmat, kuten oppimista pahasti vaikeuttava anemia, ovat vähentyneet alueella merkittävästi sen jälkeen, kun naiset alkoivat tarjota koululaisille terveellistä ravintoa. Ennen anemia vaivasi joka neljättä lasta, nyt tapauksia on vain kourallinen.

Istethkarin aviomies Ahmed Suleiman sanoo nauttivansa vaimonsa uudesta tehtävästä yrittäjänä ja perheenpäänä. Myös Istethkar itse on tyytyväinen ponnistuksiinsa ja muutoksiin, joita UN Womenin hanke on saanut aikaan.
”Olin ennen ujo ihmisten kanssa, mutta olen tullut vahvemmaksi ja saanut lisää itsetuntoa”, hän selittää. ”Toivon että työni jatkuu ja paranee, ja että voin tehdä työtä koko elämäni.”

Vielä ehdit auttaa! blogikampanja jatkuu 10.4. saakka ja lahjoituksen voit tehdä tästä linkistä. Kiitos avustasi!


2 Comments

  1. Mukava lukea konkreettisia vaikutuksia. 🙂

    • annemi

      Eikös? on kiva kun voimme jakaa tietoa myös näin avustuksien vaikutuksesta naisten elämään eri puolilla maailmaa 🙂

Kommentointi on suljettu.