Skip to content

Maa-artisokkarisotto

Tykkää

Meillä on kerätty jo satoa kasvimaalta! rehellisyyden nimissä kerron, että kyse on viime syksynä maahan laitetuista maa-artisokista jotka kaivoin ylös uuden kasvimaan tieltä. Aikamoinen määrä mukuloita löytyi! osan lahjoitin pois, osasta kokkasin iki-ihanaa maa-artisokkarisottoa ja osa meni takaisin maahan lisääntymään, siihen uuteen kasvimaahan.

Tänä vuonna minulla on juuri sellainen kasvimaa mistä haaveilin takapihan omistajana viime kesänä. Tällä viikolla se vihdoin toteutettiin ja sain paikan kaikenlaisille ihanille yrteille, salaateille, juureksille.. kurkin innokkaana kasvimaalle joka päivä töistä tullessa, herätessä, vähän joka välissä. En malttaisi odottaa että idätykseni ja istutukseni tuottavat tulosta. Viime vuonna istutetut raparperit ovat tänä vuonna ottaneet tulta alleen heti loppukeväästä ja uskon että vuoden ensimmäinen oman maan raparperipiirakka syödään ihan lähiaikoina.

En todellakaan ole mikään viherpeukalo, tapan kaikki sisäkasvit hyvin nopeasti enkä ole omistanut yhtään viherkasvia vuosiin. Enkä omista vieläkään. Siksi nämä kasvimaapuuhat ovat hyvin jännittäviä sekä onnistuessaan palkitsevia. Jokainen syömäkelpoinen kasvis omasta maasta on riemuvoitto!

Onko siellä ruudun toisella puolella viherpeukaloita tai samanlaisia aloittelijoita kuten minä?

Tämä on varmasti täysin oman pään sisäistä höpinää, mutta pakko sanoa että kyllä risotto oman maa artisokista on PARASTA. Olen tehnyt suunnilleen tällä ohjeella ennenkin risottoa ja se olikin vanhan blogin yksi suosituimmista postauksista. Jaan sen nyt myös täällä uuden blogin puolella, pienillä muutoksilla höystettynä.

Maa-artisokkarisotto

MAA-ARTISOKKARISOTTO TANKOPARSALLA

n. 500 g maa-artisokkia
5 vihreää tankoparsaa
3,2 dl risottoriisiä
2 sipulia
1 yksinkyntinen valkosipuli
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. 5 dl kasvislientä
n. 3-4 rkl sitruunamehua tai oman maun mukaan
ripaus suolaa ja pippuria
parmesanjuustoa

Tee ensin maa-artisokkapyree. Kuori maa-artisokat ja paahda niitä kattilassa kunnes ne ovat saaneet kauniin, tummahkon ruskean sävyn. Saa siis pahtaa hyvinkin pitkään. Lisää silputtu sipuli ja voi. Anna sipuleiden pehmentyä hetki ja lisää kattilaan vettä. Hauduta kunnes artisokat ovat kypsiä. Kun artisokat ovat kypsiä, kaada keitinliemi pois ja surraa artisokat sipuleiden kanssa pyreeksi.

Kuori ja paista tankoparsat voissa pannulla. Pilko kypsät parsat n. 2 cm pituisiksi paloiksi.

Lisää paistinpannulle voita. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää risottoriisi ja paahda pannulla kunnes risottoriisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviiniä n. desin erissä ja annan sen imeytyä riisiin rauhassa. Lisää sitruunamehu ja anna senkin imeytyä rauhassa riisiin.

Lisää riisin sekaan hitaasti sekoitellen kasvislientä pienissä erissä. Anna liemen imeytyä riisiin ennen seuraavan erän lisäämistä. Jatka kunnes risottoriisi on napakan kypsää.

Lisää parsa ja artisokkapyree risottoon, maista ja mausta sitruunamehulla (jos tarvitsee), suolalla sekä pippurilla maun mukaan. Raasta sekaan parmesanjuustoa, ainakin 0,5 dl, enemmänkin jos siltä tuntuu.

Maista ja mausta lisää jos tarvitsee.

Tarjoile ja nauti.

Tämä resepti on ehdoton kestosuosikkini, ollut jo lähes kaksi vuotta ja jatkaa risottojen kunkkuna vielä pitkään, ihan varmasti.

You can read the English version here.


14 Comments

 1. Pipa

  Tää oli kyllä älyttömän hyvää! Ekstra-pisteet kotiinkuljetuksesta 😉

  • annemi

   Hihi, kiva että maistui 😉

 2. Ja oman maan sadosta maistuu parhaalle, Minäkin laitoin jokunen viikko sitten maa-artisokat maahan, ehkä saamme vielä satoakin syksyllä.

  Olen muuten ihan samanlainen, sisällä kuolee kaikki, mutta aloittelevana viljelijänä iloitsen kaikista kasvimaan tuotteista. Se on niin mukavaa – varsinkin keväisin, kun kaikki hyvä on vielä edessä. Tai ainakin voi vilpittömästi uskoa niin 😉

  • annemi

   Hah, totta. Vielä ei ole aloitteleva viljelijä lannistunut ja kesä on toivoa täynnä 😀

 3. Itse kasvatetut takuulla maistuvat parhaimmilta:)
  Mmm,herkullisen kuuloinen risotto!

  • annemi

   Maa-artisokka sopii risottoon ihanasti. Seuraavaksi teen takapihan sadosta keittoa 🙂

 4. Täälä odotellaan kans oman maan satoa. Tosin artisokkaa ei ole,harmi. Porkkanaa,punajuurta,perunaa,sipulia yms.perus juttuja. Herkullinen resepti,artisokka ja parsa on hyvä pari 🙂

  • annemi

   Meidän kasvimaiden sisältö kuulostaa hyvin samankaltaiselta 🙂

 5. Minä laitoin myös maa-artisokkaa maahan, saa nähdä tuleeko satoa :D.

  • annemi

   Pidän peukkuja että me molemmat saamme hyvän sadon tänä vuonna 🙂

 6. Annaleena/ Pata porisee

  Täällä yksi jonka sisäkasvit kuolee kovin pikaisesti, samoin ulkokukat. Mutta mutta. Viime vuonna kun oikein intoa puhkuen asettelin porkkanansiemeniä vakoon, kastelin ja poistin rikkaruohot esimerkillisesti niin johan onnistui. Niin tuli hienoa porkkanaa monia kymmeniä metrejä. Saa nyt sitten nähdä oliko se vain joku vahinko vai voisiko sama toteutua tänäkin vuonna.

  • annemi

   Vau, kiva kuulla että sinulla on onnistunut tuo porkkanan kasvatus noin hyvin. Se on itsellä testissä ensimmäistä kertaa tänä vuonna 🙂

 7. Olen kyllä kateellinen kasvimaasta! Viime kesänä kasvattelin parvekkeella tomaatteja, yrttejä ja mansikoita, mutta nyt uudessa kodissa parveke ei valitettavasti sovellu viljelyksiin 🙁 Amppelimansikan tosin ostin, ja yrttejä on keittiössä odottamassa siirtämistä parvekkeelle!

  Tsemppiä puutarhahommiin, kasvua on niin mukava seurata 🙂

  • annemi

   Kiitos Tuuli! voisin kirjoitella tänne väliaikatiedotuksia kasvimaalta, olen aamuin illoin kurkkimassa ulkona mitä siellä tapahtuu 🙂 amppelimansikat kuulemma tulevat yllättävän nopeasti ja helposti, pääset herkuttelemaan niillä sitten 🙂

Kommentointi on suljettu.