Skip to content

Punajuurifalafelit

Tykkää

Eilen koettiin todellisia onnenhetkiä keittiössä. Tein uudelleen kahta eri ruokaa, jotka eivät aiemmin onnistuneet täysin nappiin. Kyllä kannatta kokeilla uudelleen, lopputulos oli yli odotusten ja ruokailun jälkeen sohvalla makoili kaksi todella tyytyväistä ruokailijaa.

Olen itseasiassa tehnyt pitaleipiä useamminkin, joka toinen kerta onnistun ja joka toinen kerta epäonnistun. Nyt kävi niin, että 4/8 pitaleipää onnistui täydellisesti ja loput melkein. Nappasin tämänkertaisen reseptin suolaa ja hunajaa-blogista. En osaa sanoa johtuiko se, että aina toinen uunissa olevista leipäsistä ei kohonnut ja aina samassa kohdassa oleva leipänen kohosi, meidän uunistamme vai vajaavaisista kaulimistaidoistani, mutta olen onnellinen että edes puolet onnistui ja saimme vatsat (enemmän) kuin täyteen.

Pitaleiville tehtiin liha- ja kasvitäytettä. Lihaksi valikoitui edellisillan ruokailusta ylijäänyt porsaan rasvainen kassler ja kasvistäytteeksi Glorian verkkosivuilta löytynyt punajuurifalafelin ohje. Olen tehnyt näitä falafeleitä ennenkin mutta minulla oli liian kiire ja homma meni vähän pipariksi, tosin maku oli silloinkin hyvä. Nyt kun aikaa kokkaukselle oli hieman enemmän, kärsivällisyyttä myös, niin falafelit onnistuivat hienosti. Tosin, olin nössö ja paistoin ne uunissa uppopaistamisen sijaan 😉

PUNAJUURIFALAFELIT JA PITALEIVÄT

punajuurifalafelit

1 prk kikherneitä
2 raakaa punajuurta raastettuna
1 sipuli
oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
suolaa
jauhettua korianteria
juustokuminaa

TEE NÄIN:

1. kuten alkuperäisestä reseptistä yllä huomaatte, voi tämän tehdä myös kananmunalla ja korppujauhoilla. Itse jätin ne pois ja uunissa paistettuina falafelit pysyivät hienosti kasassa.
2. aloita falafeleiden teko silppuamalla sipuli ja kuullottamalla sitä pannulla öljyssä.
3. valuta ja huuhtele kikherneet. Raasta punajuuri.
4. sekoita kaikki ainekset kulhossa ja surraa tasaiseksi massaksi joko monitoimilaitteessa tai esim. sauvasekoittimella. Oma uusi Bamixini hoiti homman hienosti.
5. anna massan vetäytyä hetki ja kierittele siitä palleroita. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Voit myös paistaa falafelit pannulla.

pitaleivät

5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

(jäin miettimään, että nämä pitaleiväthän voisi maustaa esim. chilillä, jolloin saisi hieman tujakammat leipäset)

TEE NÄIN:

1. sekoita kädenlömpöiseen veteen hiiva, suola ja öljy. Lisää rauhalliseen tahtiin tarvittava määrä jauhoja.
2. anna taikinan nousta lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
3. jaa taikina kohoamisen jälkeen kahdeksaan osaan ja kauli taikinasta pieniä leipäsiä. Muista kaulia niistä tarpeeksi ohuita, muuten taikina ei jaksa nousta uunissa.
4. anna kaulittujen leipästen kohota liinan alla vielä n. 30 minuuttia.
5. paista pitaleivät paljaalla uunipellillä 250 asteessa, n. 5 minuuttia. Suosittelen tarkkailemaan leipiä uunissaolon ajan, jotta ne eivät pala.
6. jos valmistat pitaleivät ensin, säilytä valmiita leipiä muovipussissa muiden ruokien valmistuksen ajan.
7. juuri ennen tarjoilua, täytä pitaleipä kasviksilla (punakaalia, tomaattia, sipulia, paprikaa) ja kastikkeella (esim. tsatsiki) sekä falafel-pullilla.
8. koristele tuoreella mintulla.


10 Comments

 1. Pakko kokeilla, ihan koska punajuuri ♥

  • annemi

   JonnaH., punajuuri on kyllä ihanaa ja sitä on kiva lisäillä uusiinkin ruokiin 🙂

 2. Harmi,etteivät kaikki pitat onnistuneet,mikäköhän siinäkin oli syynä..Suomessa asuessa tein useinkin pitaleipiä,mutta täällä kun saa niin helposti kaikenlaisia pitoja,niin ei viitsi vaivautua.Kivat falafelit.Mullakin on punajuurifalafeleiden ohje blogissa,mutta näissä sun on kiva juttu se ,ettet ole lisännyt jauhoa.Mä silloin jouduin lisäämään vähän kun punajuuresta tuli nesteistä liikaa sekaan.Oikeaan falafeliin eivät jauohot ja sellaiset kuulukaan.

  • annemi

   Jael, kiitos vinkistä. Kokeilen sokeria taikinassa seuraavalla kerralla. Ovat kyllä todella mystisiä nuo pitaleivät, puolesta satsista tuli täydellisiä pitaleipiä ja toinen puolikas ei oikein ottanut ilmaa alleen.. hämmentävää 😀

 3. P.S. Mä muistan että lisäsin aina hitusen sokeria siihen jauhojen joukkoon kuin tein pitoja.

 4. Pitaleivät ovat aina mysteeri. Suuremmaksi mysteeri tulee, jos aina samassa kohdassa ollut leipä ei kohonnut.

  Ihana resepti noille punajuurifalafeleille. Tuota aion ehdottomasti testata. Tähän aikaan vuodesta kaikki juuresreseptit houkuttavat.

  • annemi

   Jonna, sanopa muuta. Ihmettelin huuli pyöreänä kotona että miten aina sen toisen puolen pitaleipä onnistui ja toisen ei, vaikka mielestäni olin kaulinut ne samanpaksuisiksi ja kokoisiksi.. en sitten viitsinyt tehdä kaikkia kahdeksaa erikseen 😉 kiitos kivasta ja helposta reseptistä!

 5. Mulla on pitaleivät aina kohonnut kivasti tällä ohjeella: http://hellajahoukutus.blogspot.fi/2013/01/pulleat-pitaleivat.html. Liekö salaisuutena nuo leivinpaperille ripoteltavat jauhot, joiden tarkoituksena on estää taikinan tarttuminen uunipeltiin ja edistää leipien kohoamista 🙂

  Ihanat falafelit, punajuuri sopii varmasti hienosti näihin!!

  • annemi

   Mona, kiitos vinkistä, aion testata tuota jauhovinkkiä myös! en oikein ymmärrä mitä niille toisille pitaleiville kävi kun samoissa olosuhteissa olivat kuin ne onnistuneet versiot, ehkä meillä on jotenkin toispuoleinen uuni 😉

 6. vou,täähän kuulostaa tosi kivalta. Varsinkin kun oon molempien ystävä,punajuuren ja falafelien 😀

Kommentointi on suljettu.