Skip to content

Helsingin Kulinaarinen Instituutti: Kastikekurssi

Tykkää

Postaus toteutetty yhteistyössä Helsingin Kulinaarisen Instituutin kanssa

Vietin viime lauantain muutaman kuukauden tauon jälkeen Helsingin Kulinaarisessa Instituutissa kokkaillen. Olimme erään ystäväni kanssa haaveksineet kastikekurssista jo lähes kaksi vuotta ja saimme vihdoin aikataulut kohtaamaan ja pääsimme osallistumaan tämän vuoden ensimmäiselle kastikekurssille.

Kastikekurssihan on Helsingin Kulinaarisen Instituutin legendaarisin kurssi, jolle kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin jos havittelee paikkaa kurssilla. Kurssi on ollut vuosikausia jo instituutin yksi suosituimmista kursseista. En kyllä ihmettele, kastikkeethan ovat tärkeä osa ruoanlaittoa ja itseä hieman hävettää kuinka huono kastikekokki olen ollut, ei sillä että olisin vielä mestari mutta minulla on jo paljon parempi käsitys kastikkeista ja siitä miten helppoa on tehdä eri kastikkeita muuntelemalla perusversioita yrteillä ja mausteilla.

Meitä kokoontui lauantaina keittiöön kolmetoista kotikokkia, joista ilokseni tunnistin (ystäväni lisäksi tietenkin) kaksi, joiden kanssa kokkasin molekyylikokkauskurssilla marraskuussa! Meitä on siis muitakin insituutin kurssien suurkuluttajia.

Kastikekurssin menu on vaikuttava, kuusi toinen toistaan herkullisempia annoksia, joissa kaikissa oli keskeisessä osassa jokin kastike. Puhuimme myös liemistä, joita en ole myöskään tehnyt koskaan kotona alusta saakka. Nyt onkin paljon uutta to cook-listalla!

Kurssi alkoi kurssin vetäjän Charlotan alkusanoilla, jonka jälkeen esittelimme kaikki itsemme ja siirryimme keittiön puolelle käymään reseptit läpi. Samalla kun kävimme reseptejä läpi, oli mahdollisuus kysellä ja oppia kokkausniksejä. Tällä kertaa opimme mm. miten usein keittiöveitsi tulisi teroittaa ja kävimme läpi myös lihan ja kalan käsittelyä. Minusta on kiva että kurssilla paneudutaan myös kotikokille tarpeellisiin perusasioihin, kuten itsetehdyn majoneesin tekoon ja sipulin sekä fenkolin käsittelyyn.

IMG_4301

Niin ja samalla saa juoda kuohuvaa!

Meidät jaettiin kahteen isompaan ryhmään ja ryhmien sisällä jakauduimme vielä pienempiin ryhmiin. Itse nostin innokkaasti kättä mustajuurireseptin kohdalla ja pääsinkin kokkailemaan mustajuurta ensimmäistä kertaa.

IMG_4321

Menu oli todella monipuolinen myös raaka-aineiden puolesta, oli kahta kalaa, kanaa, lihaa ja kasvisruokaa sekä jälkiruoka.

Keittiössä olikin aikamoinen hulina kun kahden lieden äärellä ja ympärillä touhusi kolmetoista kokkia, kurssin vetäjä ja apuri.

IMG_4307IMG_4312IMG_4327IMG_4333IMG_4356IMG_4398

Olin positiivisesti yllättynyt mustajuuren käsittelyn helppoudesta, se on kaikessa multaisuudessaan hieman vastenmielisen näköinen tapaus ruokakaupassa, mutta tiesin sen kyllä olevan herkullinen raaka-aine ainakin keitoissa.

Parini kanssa pesimme ja kuorimme mustajuuret, jonka jälkeen ne laitettiin isompaan astiaan jossa oli kylmää vettä ja loraus maitoa estämässä juurien tummumisen ilman kuoria. Tämän jälkeen ne leikattiin n. 3cm paloiksi ja keitettiin al denteiksi vedessä, jossa oli jälleen maitoa. Mustajuurien kaveriksi teimme yrtti-vinagreten, jonka yllätysainesosa oli kypsä kananmunasilppu. Kuulostaa erikoiselta, mutta oli todella herkullista!

Tällä kertaa annoskootkin pysyivät kurissa, eikä superähkyä tullut vaan saimme juuri sopivia annoksia koko lounaan ajan. Minusta hauskinta on katsoa annosten koristelua, koska en ole kovin luova siinä ja ammattilaisen ideoita ja toteutusta on toki aina ilo seurata. Me oppilaat yritimme sitten parhaamme mukaan kopioida esimerkkiannosta.

Lohta ja Pernod-kastike
Lohta ja Pernod-kastike
Mustajuurta ja pinjansiemen-yrttivinaigrette
Mustajuurta ja pinjansiemen-yrttivinaigrette
IMG_4391
Broilerinrintaa ja karpalokastiketta
Broilerinrintaa ja karpalokastiketta
Siikaa ja yrtti-voikastike
Siikaa ja yrtti-voikastike
Päärynää ja Marsala-kastiketta
Päärynää ja Marsala-kastiketta
IMG_4448
Sisäfiletta, bearnaise- ja rosmariinikastike
Sisäfiletta, bearnaise- ja rosmariinikastike

Koko ryhmä nousi ruokapöydästä myös seuraamaan ja tsemppaamaan hollandaise-kastikkeen tekoa, joka onnistui toisella yrittämällä. Onpa haastava kastike, meitä kotikokkeja alkoi kyseinen kastike hieman jopa jännittämään, kun sen onnistumisesta ei ole aina takeita vaikka tekisi kaiken ohjeiden mukaisesti.

Hollandaise / Bearnaise-kastike tulossa
Hollandaise / Bearnaise-kastike tulossa
IMG_4437

Kiitos jälleen Helsingin Kulinaariselle Instituutille upeasta ja opettavaisesta päivästä, M:lle kiitos kokkausseurasta ja kiitokset koko kokkaustiimille hyvästä tiimihengestä ja nauruhermoja kutkuttavasta lounaasta, saimme jopa nauttia livemusiikista laulun muodossa!

Helsingin Kulinaarisen Instituutin kurssitarjonta löytyy täältä. Lisäksi instituutilla on menossa 20-vuotisjuhla-arvonta Facebook-sivuilla, käykää osallistumassa!

Linkit suorittamiini kursseihin:

Ruoan ja viinin harmonia
Molekyylikokkauskurssi

sponssi_musta


9 Comments

 1. vautsi, aika haastavan kuuloinen aihepiiri, mutta annokset kyllä näyttävät herkullisilta!! Kastikkeistaan kokki tunnetaan, vai miten se meni… 🙂

  • annemi

   Terhi, pakko myöntää että kastikkeet eivät koskaan ole olleet vahvin puoleni keittiössä mutta uskoisin että kurssilta sain mukaan itseluottamusta ja uskallan ryhtyä kokeilemaan kastikkeita kotonakin 🙂

 2. Olipa kiva kurssi,noilla aina oppii jotain uutta:)

  • annemi

   Jael, totta! on myös kiva aina tavata samanhenkisiä ruokaihmisiä 🙂

 3. Mmm… mitä herkkuja, varsinkin tuo karpalokastike! :p

  • annemi

   JonnaH., mmmmmm! tehtiin kyllä maukkaita kastikkeita vaikka itse kehunkin 😉

 4. Niiiin kateellinen :). Jonain kauniina päivänä pakko päästä itsekkin kyseiselle kurssille.

  • annemi

   Se on kyllä todella hyvä kurssi, lupasin itselleni sen jälkeen että nyt niitä kastikkeita pitää sitten oikeasti alkaa tekemäänkin eikä vain haaveilla 🙂

Kommentointi on suljettu.