Skip to content

Raakasuklaan lumoissa

Tykkää

Pääsin osallistumaan aiemmin tänä vuonna Helsingin Kulinaarisen Instituutin Raakasuklaa-kurssille, jonka veti Karita Tykkä.

Kuten kerroin, emme juurikaan päässeet suklaata tekemään tuolla kurssilla vaan saimme aikamoisen infopaketin raakasuklaasta ja pääsimme, mikä tärkeintä, maistelemaan ihanaa raakasuklaata.

Kurssista jäi minulle hirmuinen palo päästä tekemään raakasuklaata ja nyt olenkin vihdoin päässyt aloittelemaan harjoituksia raakasuklaan parissa.

IMG_5844IMG_5852IMG_5854

Raakasuklaassa on se ihanaa, että soveltaa saa minkä ehtii ja miten vaan keksii. Rakastan tuunausta ja soveltamista, olen äärimmäisen huono seuraamaan reseptejä tarkasti (siksi leipominen ei varmaan olekaan vahvuuteni!).

Lisäksi aineksia raakasuklaaseen saa mielestäni helposti, esimerkiksi itse tilasin raakasuklaaseen tarvittavat ainekset Cocovin verkkokaupasta ja ne olivat minulla muutamassa päivässä.

Nyt kesän keskellä suosittelen toki käyttämään kauden marjoja suklaassa, mm. vadelma ja mustikka sopivat suklaaseen kuin nenä päähän. Mansikan kanssa törmäsin ongelmiin, siinä on huomattavasti enemmän nestettä kuin vadelmassa ja mustikassa.

Olen käyttänyt maustamiseen myös cashew-pähkinöitä, kookoslastuja, sitruunan- ja appelsiininkuorta, chiasiemeniä, kvinoapalleroita, mantelirouheella, kaakaonibseillä.. olen ehtinyt kokeilemaan aika montaa eri vaihtoehtoa jo.

Varsinaisia muotteja minulla ei vielä ole, mutta en ole antanut sen haitata menoa yhtään! olen käyttänyt jääpalamuottia sekä silikonisia minimuffinssimuotteja. Hyvin toimii näinkin! toki nälkä kasvaa tehdessä ja haaveilen ihanista sydänsuklaista ja muista hauskoista muodoista, joten uskon löytäväni itseni piakkoin kaupasta ostoshommista.

IMG_5877IMG_5869

Otin mallia raakasuklaan tekoon Karitan kirjasta, jossa on paljon erilaisia suklaareseptejä.

Raakasuklaa

alkuperäisen reseptin mukaan 75 palaa, itse puolitin määrät

Resepti Raakaa ja makeaa-kirjasta

250 gr raakakaakaomassaa
180 gr raakakaakaovoita
4-5 rkl hunajaa tai muuta juoksevaa makeuttajaa
(1 rkl vaniljauutetta tai 2 rkl vaniljajauhetta)
ripaus suolaa

Olen monessa eri erässä käyttänyt hyvin sekalaisia makeuttajia, joskus pelkkää hunajaa, joskus kookospalmusokeria ja hunajaa, joskus kookosöljyä, lucumaa.. kaikki variaatiot ovat tomineet hienosti. Olen myös välillä jättänyt vaniljan ja suolan lisäämättä. Toimii niinkin.

Muokkailin myös yhdellä kerralla Ruohonjuuren sivuilla olevaa reseptiä.

Olen siis aika rohkeasti sekoitellut reseptejä ja raaka-aineita, lopputulos on aina ollut herkullinen (paitsi kerran kun suklaaseen lipsahti ”hieman” liikaa suolaa”, maistelkaa siis tekeleitänne!).

Raakasuklaa-amatöörin seuraava haaste olisi ottaa haltuun temperointi, jota Karita kovasti hehkutti. Se veisi suklaan aivan uudelle tasolle. Siitä sitten seuraava projekti! olen niin kovin tykännyt tästä ”pikasuklaan” teosta, että en ole malttanut aloittaa vielä hifistelyä.

Olisiko siellä ruudun takana hyviä täytevinkkejä? mitkä ovat parhaat muotit? (minulla on erään insinöörin toimesta tulossa myös mittatilaussuklaalevymuotit, en malta odottaa!), onko jotain mitä voisin tehdä paremmin? erilailla? nyt niitä vinkkejä, te jotka raakasuklaata olette enemmänkin tehtailleet!

IMG_5867IMG_5865IMG_5873


2 Comments

  1. Varmaan arvaat, mitä mieltä oon näistä… Voi nam! :p Pitäis varmaan itsekin kokeilla. Joten vinkkejä ei ole sinulle antaa.

    • annemi

      Nyt vaan äkkiä hankit raaka-aineet, teet suklaata ja voidaan sitten vaihdella kokemuksia 😉

Kommentointi on suljettu.