Skip to content

Kreikkalainen päivällinen: Dakos

Tykkää

Apukokki poti koko viikon flunssaa ja minä lääkitsin häntä parhaani mukaan. Ajattelin jo, apukokin parantuessa, että tällä kertaa tauti unohti iskeä minuun mutta taisin olla väärässä. Täällä sitä istutaan villasukissa sohvannurkassa ja pidellään päätä – auts.

Onneksi alkava flunssa ei kuitenkaan estänyt vielä ruoanlaittoa vaan sain toteutettua haaveeni, en ole aikoihin ehtinyt kokkaamaan rauhassa ja pitkän kaavan mukaan. Haaveeni oli siis jo hetken aikaa ollut, säiden viilettyä, tehdä moussakaa. Niin ja Dakos-korpuista alkupalat! eli halusin syksyn iskiessä päin kasvoja palata takaisin kuumaan Kreikkaan edes ruokamatkalle kotikeittiössä kun matka sinne ei nyt ole mahdollinen.

Dakos-korppuja saa mm. Museokadun Hella&Herkku-kaupasta.

Meillä sattui olemaan tänään myös vieraita, joten sain ruokittua Dakos-korpuilla ja yhdellä moussakalla kolme nälkäistä miestä ja itseni.

Aloitimme aikaisen päivällisen Dakos-korpuista tehdyllä alkupalalla. Tätä söin ensimmäiseksi saapuessamme Kreikkaan heinäkuussa. Dakos-korput ovat kotoisin Kreetalta ja niistä saa tehtyä aivan ihanan alkupalan! Dakos- korput on tehty ohrasta ja ne tuovat hauskaa purutuntumaa annokseen. Dakos-korppuja kutsutaan myös kreikkalaisiksi bruschettoiksi.

IMG_6278

Dakos

1 pkt Dakos-korppuja (sisältää 6 korppua)
ainakin 3 rkl hyvää oliiviöljyä / 2 korppua (itse käytin Terra Creta-oliiviöljyä)
2/3 pkt laadukasta fetaa
5 kypsää, mehukasta tomaattia
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
2 rkl tuoretta rosmariinia
mustapippuria ja suolaa

Aloitin korppujen pehmentämisen kun moussaka oli vielä uunissa, eli lorotin korppujen päälle pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja annoin seistä huoneenlämmössä.

Noin puolen tunnin kuluttua ryhdyin pilkkomaan tomaatteja pieneksi kuutioiksi, murentamaan fetaa ja silppuamaan yrttejä.

Tee tomaateista ja yrteistä erilliseen kulhoon sekoitus, johon lisäät vielä ruokalusikallisen oliiviöljyä. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa.

Riippuen syöjämäärästä, nosta syvälle lautaselle (itse käytin matalareunaisia keittolautasia) 1-2 korppua per / syöjä.

Nostele tomaattisekoitusta korppujen päälle reilusti ja viimeistele annos murennetulla fetalla (Kreikassa taitavat raastaa fetaa niin tulee pienempää murua), lisää päälle vielä oliiviöljyä ja tarjoile.

Helppoa ja hyvää.