Skip to content

Merellä herkuttelemassa

Tykkää

Yhteistyössä A-lehdet ja Silja Line

Moni, joka seuraa blogia Instagramissa, saattoi huomata että kaappasin Silja Linen Instagram-tilin käyttööni viime viikolla. Pääsin ilokseni mukaan Silja Linen blogikampanjaan ja matkustamaan Silja Linen vuonna 2014 uudistetulla laivalla Silja Serenadella ja Silja Galaxylla. Sain ottaa matkaseuraksi apukokin ja söimmekin 36 tunnin aikana navat paukkuen sekä merellä että maissa.

Silja Serenade uudistettiin tammikuussa 2014, tällöin uudistettiin laivan myymälät, Grande Buffet-ravintola sekä Sunflower Oasis-kylpylä.

Olin molemmilla laivoilla ensimmäistä kertaa ja risteilymme ei ollut ihan se perinteisin, vaan teimme kiertoristeilyn eli lähdimme Helsingistä, saavuimme Tukholmaan, vaihdoimme laivaa ja vietimme päivän Tukholmassa ja palasimme iltalaivalla Turkuun.

Silja Line risteily

Reissumme alkoi Silja Serenaden italialaisesta Tavolata-ravintolasta. Sama ravintola löytyy myös sisarlaiva Symphonylta.

Silja Line ravintolat (2 of 29)

Tavolata on värikäs ravintola punaisine tuoleineen ja vihreine seinineen. Keskiviikkona klo 18 ravintola oli myös aivan täynnä iloisia risteilijöitä. Istahdimme pöytään ja ryhdyimme tutkimaan menua.

Silja Line ravintolat (3 of 29)

Ruokajuomien tilauksen jälkeen saimme ihanaa focacciaa jota dippailimme erinomaiseen oliiviöljyyn. Tarjoilijamme kertoi että oliiviöljyä sai ostaa ravintolasta ja lisäsimmekin heti puolen litran pullon laskulle. Olisipa kaikissa ravintoloissa sama palvelu, että tarjoiltuja tuotteita saisi ostaa heti mukaan. Iso plussa tästä Tavolatalle.

Silja Line ravintolat (4 of 29)

Apukokki tilasi alkupalaksi nieriää ja minä bruschetta-lajiltelman. Annoskoot olivat isot ja pahin nälkä saatiin tainnutettua jo alkupaloilla. Minun oli tehnyt mieli pastaa jo jonkin aikaa, joten tilasin jättirapu- kampasimpukkapastaa pääruoaksi. Juttelin tarjoilijan kanssa ja selvisi että pasta oli tuorepastaa suoraan Italiasta.

Silja Line ravintolat (7 of 29)

Silja Line ravintolat (9 of 29)

Apukokille tuotiin pääruoaksi grillattua härän sisäfileetä. Itse olin ihastunut omaan pääruokaani, tomaattikastike oli kivan mausteista ja ravut sekä simpukat kypsennetty juuri oikein.

Silja Line ravintolat (10 of 29)

Ruokaillessamme ravintola tyhjeni hieman ja sain napattua muutaman kuvan ravintolasta. Kovin intiimiä tunnelmaa ravintolassa ei ollut, suuri ruokailijoiden määrä takasi sen että ääntä ravintolasta ei puuttunut, mutta ainakin oli italialainen tunnelma.

Silja Line ravintolat (11 of 29)

Pääruokien jälkeen pitelimme vatsojamme, annoskoot Tavolatassa ruokkivat varmasti ison nälän kanssa saapuvat ruokailijat, mutta jälkiruokaa oli pakko päästä maistamaan. Apukokin kasvoille tuli onnellinen ilme kun hän sai eteensä tilaamansa suklaakakun. Sohaisin tietenkin hänen jälkiruokaansa omalla lusikallani ja vahvistan – aivan mieletön suklaakakkupala!

Silja Line ravintolat (12 of 29)

Itse päädyin tilaamaan ”kevyemmän” jälkiruoan eli vadelmasorbetin lakritsisabayonilla. Annos ei kyllä kokonsa puolesta ollut kovin kevyt!

Silja Line ravintolat (13 of 29)

Todella hyvää!

Silja Line ravintolat (14 of 29)

Autenttista italialaistunnelmaa saatiin ravintolan katosta roikkuvista kinkuista.

Silja Line ravintolat (15 of 29)

Tavolata oli kaikenkaikkiaan todella mukava kokemus, palvelu oli ystävällistä vaikka ruuhkan takia aluksi hieman hidasta. Kun alkuhidasteluista päästiin, saapuivat ruoat vauhdikkaasti pöytään.

Kävelimme laivalla hieman ruoan jälkeen, tutustuimme myymälöihin ja päädyimme istuskelemaan Old Port Pubiin, jossa esiintyi sinä iltana todella hyvä trubaduuri, nuori englantilaismies, joka jaksoi myös toteuttaa yleisön toiveita. Musiikkielämyksen jälkeen lähdimmekin nukkumaan, jotta jaksaisimme kävellä (ja syödä) koko seuraavan päivän Tukholmassa sekä Turkuun matkaavalla laivalla.

Silja Line ravintolat (17 of 29)

Huonosta sääennusteesta huolimatta aamu valkeni Tukholman saaristossa aurinkoisena ja ihastelimme kannelta kauniita maisemia. Kävimme aamiaisella Grande Buffet-ravintolassa hieman yhdeksän jälkeen. Pakko myöntää, että buffetin aamiainen oli pettymys. Saapuessamme, toki aika viime hetkillä, aamiaiselle ei tarjolla ollut kuin puolityhjiä buffetpöytiä ja aika sotkuinen tila. Tein itselleni leivän ja otin puuroa, apukokki kasasi itselleen äijäaamiaisen.

Silja Line ravintolat (1 of 1)

Itse pidän enemmän raikkaista mauista aamiaisella ja jäin kaipaamaan tuoreita hedelmiä (hedelmäsalaattia oli kyllä, mutta..), enemmän tuoreita kasviksia, kaloja, erikoisjuustoja ja jotain freesiä. Buffetissa oli myös kovin ruokalamainen tunnelma. Leipävalikoimasta kuitenkin plussaa, nappasin leipäpisteeltä siemensämpylän juuston kaveriksi.

Silja Line ravintolat (18 of 29)

Aamiaisen jälkeen seisoskelimme kannella ja odotimme laivan saapumista Tukholmaan. Bongasimme myös muutaman tutun..!

Silja Line ravintolat (19 of 29)

Laiva saapui Tukholmaan 9.30 ja kävimme pakkaamassa laukkumme. Laukut tuli kiertoristeilyllä ottaa mukaan ja jättää säilytykseen terminaaliin. Näin teimmekin,  vaikka matkassa oli muutama mutka. Olimme vaihtaneet euroja Ruotsin kruunuihin laivan infossa (näppärää!) ja selvittäneet mitä rahoja säilytyslokeroihin tarvittiin. Terminaalissa piti olla myös rahanvaihtoautomaatti. Harmiksemme automaatti oli rikki, tavaransäilytystoimisto suljettu eikä seteleitä saanut vaihdettua kolikoiksi terminaalin palvelupisteissä tai kahvilassa. Sain vihdoin tarvittavat kolikot kun ostin meille Tallink Silja Shuttle Bussiin bussiliput, jotta pääsimme keskustaan. Suosittelen siis varaamaan, kaiken varalta, kolikoita tavaransäilytykseen. Vaikka ostin Shuttle Bus-liput hetken päähänpistosta, osoittautui se erinomaiseksi tavaksi päästä terminaalista keskustaan.

Silja Line ravintolat (1 of 1)-2

Kerron teille seuraavassa postauksessa enemmän seikkailuistamme Tukholmassa, askelmittari paukkui kaupunkipäivän aikana eikä nälkä päässyt yllättämään.

Kiertoristeilyllä Tukholmassa on maissaoloaikaa enemmän kuin tavallisella risteilyllä, koska laiva Turkuun lähtee vasta 19.30. Saavuimme terminaaliin jo klo 18, koska oletimme (olisi pitänyt tarkistaa etukäteen) että laivaan pääsee n. 1,5 tuntia aiemmin kuten Helsingissäkin. Näin ei kuitenkaan ollut vaan laiva saapui satamaan vasta 18.30 aikoihin ja me pääsimme laivaan klo 19 alkaen. Jäimme jonon hännille ja sitten iski aikataulupaniikki. Meillä oli pöytävaraus Happy Lobster-ravintolaan kello 19.30, mutta pääsimme laivaan laivaannousuruuhkan alta vasta kello 19.25! kävimme ravintolalla kysymässä voisiko pöytävarausta siirtää ja saimme ilmoituksen, että meidän tulisi saapua paikalle klo 20 mennessä tai varauksemme vapautettaisiin. Sitä riskiä emme toki halunneet ottaa, koska olin odottanut kovasti että pääsisimme syömään Happy Lobsteriin.

Kävimme siis hätäisesti heittämässä matkatavarat hyttiin ja kiiruhdimme takaisin ravintolaan. Olimme, rehellisesti sanottuna, hieman pahoillamme tästä kiireisestä aikataulusta. Pitkän kaupunkipäivän jälkeen olisi ollut mukavaa ehtiä istahtamaan hetkeksi hytissä ja hengähtää ennen illan ohjelmaa.

Silja Line ravintolat (20 of 29)

Loppu hyvin, kaikki hyvin eli ehdimme lunastamaan varauksemme ja pääsimme syömään Happy Lobsterin erinomaisia äyriäis- ja kalaruokia. Ravintola oli sisustettu vaalein värein ja tunnelma oli rauhallinen vaikka lähes kaikki pöydät olivat täynnä. Ravintolan suurista ikkunoista pystyi ihailemaan saaristomaisemia.

Silja Line ravintolat (26 of 29)Vaikka tiedän, että Happy Lobsterin ehdottomasti paras annos on huikea äyriäisvati (jos siis mahdollista, tilatkaa ehdottomasti se) emme tilanneet sitä tällä kertaa vaan otimme kolme ruokalajin menut. Olen onnekas, koska pääsin syömään äyriäisvadin Silja Symphonylla muutama viikko takaperin kun risteilimme ystäväni K:n kanssa ja koska apukokki ei ole ehkä niin suuri äyriäisfani kuitenkaan, oli tämä meille parempi vaihtoehto.

Silja Line ravintolat (21 of 29)

Pöytään tuotiin leipää ja herkullista tillilevitettä, jonka jälkeen saapuivat apukokin toast skagen (annoksessa oli wakamesalaattia, nam!) ja minun lohicarpaccioni, joka oli suussasulavaa.

Silja Line ravintolat (22 of 29)Silja Line ravintolat (1 of 1)-3

Pääruokamenu on kalapainotteinen ja tiedustelimmekin että mikä olisi päivän saalis. Tarjoilija kertoi että annos oli lohta voitaikinakuoressa ja voikastiketta. Meinasin tilata sen sijaan punakampela-annoksen, mutta tarjoilijamme suositteli päivän saalis-annosta punakampela-annoksen sijaan, joten päädyimme molemmat tilaamaan päivän saaliin. Olin hyvin tyytyväinen päätökseen, voikastike oli erinomaista ja vaikka voitaikinaa oli annoksessa paljon (söin vain puolet) oli annos oikein onnistunut.

Silja Line ravintolat (24 of 29)

Apukokki ei enää selvinnyt jälkiruokaan saakka pääruokien jälkeen, mutta minä tilasin jälkiruoan josta hän maistoi. Yuzu-seljanmarjasorbetti oli ihanaa ja annoksessa olleet paahdetut mantelit sopivat kokonaisuuteen.

Silja Line ravintolat (1 of 1)-4

Emme pitkän päivän ja lähes parituntisen ruokailun jälkeen jaksaneet että muuta kuin kiertää laivan, piipahtaa tax freessä ja mennä nukkumaan. Ajoissa nukkumaanmeno oli myös viisas valinta, koska kiertoristeilyllä laiva saapuu Suomeen, Turkuun, jo klo 7 aamulla. Laitoimme siis kellon soimaan klo 6 jotta ehdimme aamiaiselle.

Silja Line ravintolat (27 of 29)Silja Line ravintolat (28 of 29)

Siinä missä ensimmäisen aamun buffetaamiainen oli pettymys, oli Galaxyn Grill Housen aamiainen juuri sellainen kuin toivoinkin. Tarjolla oli kaloja, mätiä ja smetanaa, hedelmää, suklaata (!) ja myös lämpimiä ruokia. Grill Housen aamiaiselle siis täydet pisteet.

Silja Line ravintolat (29 of 29)

Oi että, pakko sanoa että nälkä ei päässyt tällä reissulla yllättämään. Olen myös todella iloinen että laivoilta löytyy nykyään näin laadukkaita ravintoloita ja palveluita. Risteilystä jäi hyvä mieli ja täysi vatsa. Tykkäsin myös A-luokan hyteistä koska niistä näkee merelle. Oli ihanaa kurkata aamulla ensimmäiseksi ikkunasta ulos ja nähdä saaristo sekä kimalteleva merimaisema.

Olen aikamoinen risteilynoviisi ja se teki tästä risteilystä myös omalla tavallaan erityisen, pääsin taas kokeilemaan uutta. Risteilyhistoriani on kovin lyhyt, olen käynyt risteilyllä hupaisien abiristeilyiden jälkeen (hurjan monta vuotta sitten) kokonaiset kolme kertaa ennen tätä reissua ja tiedän, että palaamme herkuttelemaan merelle uudelleenkin. Keräilen myös ahkerasti Club One-pisteitä, kun niitä on kasassa tarpeeksi, voi pisteillä ostaa jopa risteilyn (ainakin Tallinnaan) tai varata hienomman hytin.

Oletteko te jo käyneet tutustumassa Silja Linen  laivoihin ja ravintoloihin?

Ensi viikolla kerron lisää mitä kaikkea ehdimme tehdä, nähdä ja syödä päivän aikana Tukholmassa.