Skip to content

Ihanat, terveelliset kasvikset

Tykkää

Yhteistyössä A-lehdet & Kauppapuutarhaliitto, Kevennetään yhdessä -hanke, jonka rahoittajana maa-  ja metsätalousministeriö

Voi miten rakastankaan kasviksia! Ihanat, terveelliset kasvikset!

Meillä syödään paljon kasviksia ja jos jääkaapista tai keittiön pöydältä ei löydy fressejä, rouskuvia vihreitä, keltaisia, punaisia, vihreitä tai minkä vaan värisiä kasviksia, on se melkein kriisin paikka. Jääkaapista löytyy ihan aina kurkku ja keittiön pöydältä tomaatteja sekä tuoreita yrttejä. Usein sieltä löytyy myös salaattia ja paprikaa.

Tässä postauksessa esittelen teille suosikkikasviksiani ja erilaisia reseptejä, joissa olen niitä käyttänyt. Suosittelen myös tutustumaan Vihannes.net-sivustoon, josta löydät lisää tietoa kasviksista, reseptejä ja vinkkejä mm. hävikin pienentämiseen.

tomaattimehu (1 of 7)

Jos olisit kurkannut keittiööni jokunen vuosi takaperin, et yllättäen olisikaan löytänyt sieltä ainuttakaan tomaattia. Uskoisitteko, että nykyinen tomaattihullu vihasi tomaatteja vielä jokunen vuosi takaperin? en tiedä mistä tämä syvä inho näitä viattomia ja herkullisia kasviksia kohtaan kumpusi, mutta en syönyt tomaatteja missään muodossa (paitsi ketsupissa ja tomaattimurskana sekä bloody maryissä) vuosiin, ainakaan 15 vuoteen! olen itse aika äimistynyt tästä synkästä menneisyydestäni, mutta olen samalla onnellinen että tulin järkiini!

tomaattimehu (2 of 7)

Etenkin tänä kesänä tomaatteja on syöty aivan ennätyksellisiä määriä. Tomaatti on ollut varmasti suositumpi salaattiaines tai lisuke kuin mikään muu kasvis tänä vuonna omassa keittiössä. Tomaatti on myös nykyään käytetyin salaattipohja kotona, eli paljon tomaattia kulhoon, ehkä hieman kurkkua ja yrttejä päälle. Mmm!

Tomaateissa ihanaa on laaja valikoima. On eri värisiä, muotoisia, kokoisia ja makuisia tomaatteja. Niihin ei kovin helposti pääse kyllästymään.

TOMAATTI

Tiesitkö että suomalaiset syövät tomaatteja n. 10 kiloa henkeä kohti? itse epäilen että olen popsinut tomaatteja pelkästään kesällä sen verran ja hyvä niin, tomaatti sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia kuten foolihappoa, C-vitamiinia ja erilaisia kivennäisaineita.

Alla tomaattisiareseptejä, joita on vilahdellut täällä blogissa tämän vuoden aikana. Löytyykö sieltä suosikkia? tomaatilla saa kevennettyä monenlaisia aterioita, suosittelen lämpimästi kasaamaan joka aterialla lautaselle näitä upeita, terveellisiä herkkuja!

Tomaatti-maissisalaatti tuoreilla yrteillä

Tomaatti-basilikasalaatti

Tomaatti-kevätsipulisalaatti

Grillattu fetasalaatti

Paahdetut tomaatit

Tomaattihummus

Ja bonuksena vielä, vähän perinteisemmistä resepteistä poiketen, tomaatti-yrttimehu!

tomaattimehu (4 of 7) tomaattimehu (6 of 7) tomaattimehu (7 of 7)

Siinä mehu todellisille tomaattifaneille!

YRTIT

Yrttejä käytän myös paljon ruoanlaitossa, ne tuovat ihanasti makua ruokiin sekä väriä, terveysvaikutteista puhumattakaan! yrttejä on käytetty jo vuosisatoja lääkitsemiseen ja rohtoina, esimerkiksi verenpainepotilaiden suositellaan käyttävän yrttejä suolan sijaan. Yrteistä saa upeita makuja ruokiin terveellisesti. Yrttejä, kuten salaatteja, on kohtuullisen helppo myös kasvatella kotioloissa, tällöin yrttejä on aina saatavilla ruoanlaittoon.

Yksi erinomainen tapa käyttää erilaisia yrttejä ovat esim. pestot ja yksi suurista herkkuruoistani vietnamilaiset riisipaperirullat:

vietnamilaiset kevätrullat (4 of 4)

Rullien sisään saa taiottua vähän vanhingossa ison määrän ihania yrttejä.

Alla kivoja yrttisiä reseptejä:

Vietnamilaiset riisipaperirullat

Persilja-tomaattipesto

Yrttiset perunarieskat

KURKKU

Kurkulla on huikean pitkä historia, sen käyttöä on kuvattu jopa egyptilaisissä hautapiirroksissa 5000 eaa! aikamoista. Ruokapöytiin kurkku löysi tiensä aika monta tuhatta vuotta myöhemmin, 800-luvulla, jolloin se saapui Ranskaan.

Kurkku on 96% vettä ja siinä ei ole lainkaan rasvaa, tämän vuoksi se onkin erinomainen kasvis niille jotka esimerkiksi tarkkailevat painoaan. Kurkusta saa myös C-vitamiinia ja pieniä määriä A, B6 – ja K-vitamiinia sekä kaliumia.

pikkelöity valkosipulikurkkua (4 of 5)

Kurkusta saa tehtyä kaikenlaista hauskaa, puolisaksalaisena rakastan erityisesti erilaisia kurkkusalaatteja tai kylmiä keittoja.

vihreä kasviskeitto (2 of 2)

Kurkkuherkkuja:

Pikkelöidyt kurkut 

Vihreä kurkkukeitto

Saksalainen kurkkusalaatti

Kurkku-avokadoleivät

 

MMM_logo[2].png

 

TOMAATTI-YRTTIMEHU

5 kpl isoja tomaatteja
1-2 dl tuoreita yrttejä, esim. basilikaa ja persiljaa
jääpaloja
mustapippuria myllystä

TEE NÄIN:

1. pilko tomaatit pienemmiksi paloiksi, ota kannat irti.
2. nostele tomaatteja mehulinkoon ja purista läpi.
3. kun lisäät yrtit mehuun, laita ensin suppiloon tomaatteja, sitten yrttejä ja sitten taas tomaatteja, jotta yrtit menevät paremmin koneesta läpi.
4. lisää valmiiseen mehuun jääpaloja ja mausta halutessasi mustapippurilla.