Skip to content

Hävikkiviikko 7-13.9.2015

Tykkää

Vuosi on vierähtänyt edellisestä hävikkiviikosta. Tämä tarkoittaa sitä että hävikkiviikko on täällä taas!

Tosiassa olen toki sitä mieltä, että hävikkiviikon pitäisi olla joka viikko. En itse aina ole tämän asian mallikansalainen, mutta yritän kyllä parhaani mukaan käyttää raaka-aineet jääkaapista, kuivakaapista ja leipäkorista etteivät ne joutuisi biojätepussiin.

Yksi oiva keino itsellä hävikin vähentämisessä on ollut vähentää kaupassakäyntikertoja. Käymme nykyään kerran viikossa hakemassa Prisman kauppakassista (loistava palvelu!) etukäteen tilatun ruokakassin, johon olen yrittänyt kerätä vähintään 5-6 päivän ruoat sekä muut perustarvikkeet kuten wc-paperit ja muut. Yleensä selviämme tällä tekniikalla useamman päivän ennen kuin täydennysostoksia tarvitsee tehdä. Suurin kompastuskiveni on se, että vaikka kuinka suunnittelen seuraavan viikon menun huolella etukäteen, en välttämättä aina pysty pitäytymään suunnitelmassa ja sitten täytyy lähteä hakemaan kaupasta lisätarvikkeita uusimpiin päähänpistoihini.

havikkiviikko_logo_orange_2014_rgb

Hävikkiviikon tarkoitus on kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Hävikkiviikolla herätellään meitä kuluttajia miettimään ruoan ja siihen käytetyn rahan arvostusta ja opettelemaan keinoja hävikin vähentämiseen.

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään vuosittain ruokaa roskiin 500 miljoonan euron edestä. Se vastaa 100 000 keskivertoauton hiilidioksidipäästöjä. Vuosittain heitämme siis roskiin n. 125 euroa / henkilö. Tämä tarkoittaa esim. minun ja apukokin kohdalla 250 euron rahan hukkaan heittämistä vuosittain. Huh!

Ajattelin jakaa kanssanne muutaman erinomaisen hävikkiruokavinkin, joilla saa hyvin hyödynnettyä jääkaapin- ja kuivakaapin jämiä.

smoothie (1 of 1)

Smoothiet ovat erinomainen tapa hyödyntää jääkaapin viimeiset jogurtti- ja maitopurkinjämät sekä tyhjentää pakastimesta pakastemarjapussien rippeet. Lisäksi ylikypsät banaanit ovat erinomainen makeuttaja ja lisuke smoothieissa.

Erilaiset keitot syntyvät helposti kun kaivaa jääkaapin vihanneslaatikon aarteet esiin ja yhdistää ne esim. thaimaalaisessa kanasopassa tai nuudelikeitossa. Myös minestronekeitto sopii hyvin hävikkisopaksi.

vuodenparhaat (4 of 16)

Munakkailla saa käytettyä viimeiset kananmunat kaapista sekä viimeisillä energioilla purkissa olevat yrtit sekä juustopakettien jämät. Kokeile esim. tätä ihanaa aamiaismunakasta tänä viikonloppuna!

Kesällä, ja miksei nyt lämpimänä alkusyksynäkin, saattaa grillatessa jäädä lihaa yli seuraavalle päivälle. Tein itse kesälomalla grillaussession jämistä ihanan tomaatti-pihvisalaatin. Suurin osa lihasta maistuu herkulliselle vielä seuraavana päivänä kylmänä salaatin kanssa.

Nahistuneet vihannekset voi myös pelastaa pikkelöimällä ne!

Ja yksi suurimmista rakkauksistani, pasta, on erinomainen tapa hyödyntää hävikiksi menossa olevaa ruokaa. Pestoja ja kastikkeita voi varioida täysin mielikuvituksen mukaan.

Hävikkiresepteissä ehkä lempijuttuni, sen lisäksi että ruokaa ei mene hukkaan, on se että niissä pääsee käyttämään mielikuvitusta. Kun raaka-aineet illallista varten ovat sekalaiset, joutuu hieman pohtimaan että mitäs kivaa näistä tekisi. Siitä tykkään!

Ja hei, vinkkinä että huomenna, 10.9. vietetään Saa syödä-tempausta Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Tempauksen aikana jaetaan 6000 kasvisruokalounasta jotka valmistetaan kauppojen ja  tuottajien ylijäämäkasviksista.

Olisi kiva kuulla teidän parhaita hävikkivinkkejä? kommenttiboksi laulamaan!