Skip to content

Bocuse d’Or & Team Finland

Tykkää

Kyllä tämä bloggaaminen vie naista välillä erikoisiin paikkoihin ja tilanteisiin. Jälleen kerran olin aitiopaikalla ja hyvän ruoan äärellä kun sain kutsun Bocuse d’Or-kilpailun harjoittelukeittiöön ravintolakoulu Perhoon. Keittiössä kokkaavat Suomen Bocuse d’Or-edustaja vuosina 2015-2017 Eero Vottonen sekä hänen assistenttinsa Miikka Manninen.

Bocuse dOr 2016

Tätä hurjannäköistä kalaa pääsin maistelemaan viime torstaina eräällä hyvin erityisellä illallisella. Kyseessä on sammen sukulaiskala sterletti, joka on yksi kokkimaailmanmestaruuskisojen (Bocuse d’Or) Budapestin osakilpailun raaka-aineista. Punavuori Gourmetin Aniko tiesi kertoa että Tonavassa uiskenteleva kala on unkarilaisille samallalailla tuttu kuin suomalaisille hauki.

Pääsin samaan keittiöön seuraamaan Suomen edustajan Eero Vottisen työskentelyä ja valmistautumista seuraavaan osakilpailuun, joka pidetään Budapestissa toukokuussa 2016. Bocuse d’Or on kokkien maailmanmestaruuskilpailu ja sitä on järjestetty jo vuodesta 1987. Suomi on ollut mukana kisassa jo 12 kertaa, paras sijoituksemme on 4. sija jonka nappasi keittiömestari Matti Jämsen kaudella 2013-2015 yhdessä assistenttinsa Antti Lukkarin kanssa.

Kisa on vaativa jo valmistautumisvaiheessa. Eero kertoi että kilpailulle on omistauduttava kahden vuoden ajaksi kokonaan. Assistentin ja kokin suhde on tiivis, kokkikilpailu on tosin Miikallekin tuttu jo aiemmilta vuosilta, nimittäin tämä vasta 19-vuotias ravintolakoulu Perhosta valmistunut nuori kokki avusti Suomen kokkimaajoukkuetta jo vuosina 2014-2015.
Eero totesikin että tähän kilpailuun osallistuessa täytyy olla intohimoa ammattiinsa ja kilpailua kohtaan. Kilpailuun täytyy keskittyä täysillä kahden vuoden ajan eikä harjoittelulta ehdi muuta tekemään.

Suomen kisaedustaja Eero ja assistentti Miikka ovat aloittaneet kisoihin valmistautumisen ja muutama onnekas bloggaaja pääsi kurkistamaan harjoittelukeittiöön ja maistelemaan Eeron ja Miikan loihtimia herkkuja osakilpailun raaka-aineista. Totean jälleen olevani hurjan onnekas kun sain kutsun tälle illalliselle.

untitled (18 of 67)

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Miikka Manninen Bocuse dOr 2016 kilpailu

Sterletti on Eerolle uusi tuttavuus ja hän totesikin että nyt on reilu kolme kuukautta aikaa opetella käyttämään ja käsittelemään tätä erikoista kalaa. Eero savusti meille sammen ja se olikin erinomaista. Sterletti on siitä hassu kala, että se erittää eräänlaista limaa vielä kuolemansa jälkeen, joten nuo mustat hanskat ovat todella tarpeen kalaa käsitellessä. Lisäksi kala vaatii huolellisuutta ja taitoa kypsennyksessä.

Eero Vottonen Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Eero Vottonen Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Toinen kisan raaka-aineista on saksanhirvi ja sen vasan takaneljännes. Tämä onkin Eerolle tutumpi ja mieluinen raaka-aine. Oli hienoa nähdä ammattilaisen käsittelevän lihaa, en usko että olisin itse saanut lihasta aikaiseksi muuta kuin hakkelusta. Eero kyllä kutsui rohkeita keittiöön kokeilemaan raaka-aineiden käsittelyä, mutta harvinaista kyllä kaikkia taisi vähän ujostuttaa eikä kukaan ilmoittautunut vapaaehtoiseksi.

Saksanhirvi kypsennettiin vesihauteessa ja Eero loihti siihen potkua ja makua grillaamalla. Olipa muuten kesäinen tunnelma keittiössä kun harjoituskeittiö täyttyi savusta, tuli aivan juhannusfiilis.

Kamerat räpsyivät Eeron käsitellessä lihaa. Mukana illallisella olivat myös Vaimomatskuu – blogin Jella, Punavuori Gourmet -Aniko..

Vaimomatskuu Punavuori Gourmet

WTD Nata

Suusta Suuhun blogi Alisa

WTD Nata Nata sekä Sillä sipuli-blogi– blogin Merituuli, Kivistössä-blogi-blogin sekä tilaisuuden järjestäjänä toimiva Mari sekä Suusta suuhun-blogi-blogin Alisa.

Pääsimme myös seuraamaan Miikan valmistaman suolakuoressa kypsennetyn sellerin avaamimsta, joka oli erinomaista ja valmistustapa kiinnosti bloggaajia kovasti.

Suolakuori selleri

Suolakuori selleri

 

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Pikkelöity kukkakaali

Savustettu valkuainen

Savustetun sammen lisäksi alkupalapöytään tuotiin savustettua valkuaista ja tilliä, pikkelöityjä kasviksia. Sananen niistä kasviksista.. en ole koskaan, ikinä, milloinkaan tainnut syödä mitään pikkelöityä joka voittaisi Miikan tekemän pikkelöidyn kukkakaalin. Söin kukkakaalia muutaman ihmisen edestä eikä edes nolottanut. Ruokaarakastavien ihmisten kanssa syödessä ylensyönti ja ja hullaantuminen on ookoo. Lisäksi lautasille pääsi savustettua sampea, piimärieskaa, itsetehtyä hapanvoita, kaviaariemulsiota, joka on myös yksi Budapestin osakilpailun raaka-aineista.

Eero kertoi ruokailun aikana että yksi hänen pääyhteistyökumppaneistaan on ihana Mimis versot, jotka kasvattavat hänelle mitä ikinä hän kisaruoissa tarvitseekaan.

Hyvä että olimme ehtineet toipua alkupalojen huumasta kun pöytään saapui pääruoka.

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

Bocuse dOr 2016 kilpailu

 

Saksanhirven lisäksi pöydässä oli puikulaperunoista tehtyä muusia, ruusukaalia tyrnillä ja puolukalla maustettuna sekä fermentoituja mustaherukoita (joihin rakastuin palavasti), karhunlaukkavoita, ruskistettua voita ja häränhäntä-peuralientä sekä selleriä jonka Miikka taikoi suolakuoresta.

Olin sanaton ähkystä ja onnesta tämän jälkeen. Mitä upeita makuja, harvoin pääsee syömään näitä raaka-aineita ja näin upeaa ruokaa.

Eero hieman vihjaili että jälkiruoka ei olisi keveimmästä päästä myöskään ja tämä oli kyllä aivan totta.. tattaribriossi suolakaramellilla ja omenalla sekä maitojäätelöllä jossa oli paahdettua hiivaa oli kyllä tuhti setti. Mutta jälkiruoka menee onneksi aina eri mahaan…

Bocuse dOr 2016 kilpailuBocuse dOr 2016 kilpailu

 

Illallisella tarjoillut ruoat eivät ole samoja joita kisassa tullaan tarjoilemaan, mutta Eero lupaili että samoja elementtejä voi löytää maistelemistamme annoksista sekä kisa-annoksista. Olisipa muuten upeaa päästä kisapaikalle kannustamaan Eeroa!

Aivan huikea ilta. Kiitos Eero ja Miika, kiitos Marille kutsusta ja kiitos ihanat bloggaajakollegat illasta.