Skip to content

Taidekäsityökauppa OKRA + arvonta

2

Tällä kertaa blogissa on esittelyssä taidekäsityökauppa OKRA (ja kiva astia-arvonta tekstin lopussa!).

Kävin viime viikolla tapaamassa pitkästä aikaa Sarita Koivukoskea, hän saattaa olla blogin lukijoille tuttu jo kolmen vuoden takaisesta blogijutusta? Tutustuin silloin Saritaan ja hänen työhuoneeseensa, mikä oli todella mielenkiintoista. Tällä kertaa kävin tutustumassa OKRA– taidekäsityökauppaan, joka sijaitsee edelleen Aleksanterinkadulla Tuomiokirkkoa vastapäätä, mutta tila on isompi kuin kolme vuotta sitten.

Taidekäsityökauppa OKRA (1 of 21)

OKRAn valoisassa tilassa tapasin tällä kertaa aivan mielettömiä keraamikkoja ja lasinpuhaltajan. Sain niin lämpöisen vastaanoton että visiittini kaupalla hymyilytti koko loppupäivän.

Tutustuin ensin keraamikko Johanna Ojasen, joka ei harmi kyllä päässyt paikalle,  upeisiin kuppeihin ja kulhoihin, jotka ihastuttivat kauniilla väreillä ja muodoillaan. Kuppeja oli kahdenlaisia, oli korvallisia ja korvattomia sekä lasitettuja että kuppeja jotka hiotaan kaksi kertaa, ennen ja jälkeen lasituksen, jotta niihin saadaan kaunis, pehmeä pinta. Kuppia tekee mieli hyväillä käsin, niin ihana pinta niissä on. Kuten kuvista näette, kuppeja on myös hyvin laaja valikoima eri värejä.

Taidekäsityökauppa OKRA (3 of 21) Taidekäsityökauppa OKRA (4 of 21) Taidekäsityökauppa OKRA (2 of 21)

Kuppien lisäksi Johannalla on OKRAssa esillä dreijattuja erikoiskappaleita joista jokainen on yksilöllinen.

Taidekäsityökauppa OKRA (5 of 21)

OKRAn sivuilla Johanna kuvailee että värjätyt massat ovat kaikkia hänen töitään yhdistävä tekijä, hän myös värjää massat itse ja erilaisia yhdistelmiä syntyykin jatkuvasti.

Taidekäsityökauppa OKRA (8 of 21)
Keraamikko Eeva Jokisen herkän kauniit, valkoiset riisiposliiniset astiat ihastuttivat kovasti. Eeva kertoi valavansa astiat muotilla, jonka jälkeen hän lisää raakaan astiaan reiät (riisiposliinitekniikka) ja raakapolttaa ne, Eevan astioissa on käytetty kahta eri lasitetta.

Taidekäsityökauppa OKRA (7 of 21)

Eeva kertoi tekevänsä harvemmin uusia muotoja ja tämä riisiposliinisarja onkin syntynyt pitkän ajan kuluessa. Sen sijaan erilaisia kuvioita löytyy lähes 15 erilaista. Eeva tekee myös dreijaamalla erilaisia uniikkeja kulhoja.

Eevan sarjaan kuuluu mm. suloiset espressokupit(kuvassa yllä), joiden Eeva kertoo matkanneen jopa New Yorkiin saakka. Underline Coffee Chelseassa oli ostanut erän espressokuppeja kahvilaansa ja näin New Yorkistakin voi löytää pienen palan suomalaista designia.

Taidekäsityökauppa OKRA (11 of 21)
Lasinpuhaltaja Anna Schroderus esitteli minulle OKRAssa mm. kauniita suupuhallettuja lasejaan. Lasit olivat mielestäni leikkisiä ja kauniita, niistä pystyi kuvittelemaan juovansa kesähelteillä kylmiä, raikkaita juomia. Kuplat laseissa onkin omasta takaa! Anna kertoi puhaltavansa lasit grafiittimuottiin ja käyttävänsä vanhanaikaiseksikin kutsuttua driivausmenetelmää joka ei kuulemma enää juurikaan ole teollisuudessa käytössä, koska astioista halutaan identtisiä eikä yksilöllisiä. Jokainen Annan tekemä lasi on siis yksilöllinen ja piensarjatuontantoa. Suurin osa Annan tuotteista syntyy vapaasti puhaltamalla, ilman muotteja. Hän keskittyy, kuten suurin osa tapaamistani taiteilijoista, tuotannossaan pääasiassa käyttöesineisiin- ja astioihin.

Taidekäsityökauppa OKRA (12 of 21)

Anna tekee lasien lisäksi myös maljakoita ja kulhoja, sekä ihania pulloja (kuvassa alla), joihin itse mieluusti kaataisin esim. oliiviöljyä ja pitäisin pulloa aina pöydällä. Pulloihin on myös saatavilla korkki ja ehkä tulevaisuudessa kaatimiakin.

Taidekäsityökauppa OKRA (13 of 21)

Sarita Koivukosken astiat ovatkin minulle jo tuttuja usean vuoden takaa. Sen lisäksi että olen kirjoittanut niistä itse, pääsee astioita ihastelemaan OKRAn lisäksi mm. Rullassa Yrjönkadulla (sama liiketila kuin sisustusliike Nudge), josta saa myös myös suussasulavia vietnamilaisia riisipaperirullia sekä vuoden 2015 ravintolassa Spissä. Sarita on myös ahkera Instagrammaaja, suosittelen seuraamaan hänen tiliään ja inspiroitumaan kauniista astioista, jotka ovat japanilaisten suuressa suosiossa.

Taidekäsityökauppa OKRA (15 of 21) Taidekäsityökauppa OKRA (14 of 21)

Sarita esitteli minulle tällä kertaa mm. astioita joissa oli käytetty kahta eri väristä lasitetta, vahaa ja ne oli poltettu kaksi kertaa. Astioissa oli upeat sävyt! Sarita ei yleensä käytä tuotannossaan vahaa vaan leikittelee lasitteella ja maalaa kuviot astioihin käsin, hän kuvaili että tekniikka on kuin tauluja maalaisi.

Saritan tuotanto on korkealaatuista käyttö- ja uniikkikeramiikkaa jotka tehdään korkealaatuisesta kivitavarasavesta. Innoituksensa muotoihin Sarita löytää esimerkiksi luonnosta ja uusimmasta tuotannosta voi löytää jopa kissoja.

Taidekäsityökauppa OKRA (17 of 21)

Kaikki yllä esitellyt tuotteet ja sarjat ovat käyttötavaraa. Tästä keskustelimme paljon käydessäni OKRAssa. Itse olen huono säilyttämään astioita vitriinissä vaan tykkään ottaa niitä käyttöön ja hyödyntää niitä mahdollisimman paljon. Nämä lahjakkaat naiset jakoivat ajatukseni ja minusta on mahtavaa että kaikki esitellyt astiat ovat todella tiskikoneen kestäviä ja tarkoitettu niin arkeen kuin juhlaankin.

Pääsin samalla myös vilkaisemaan keraamikko Marja Myllymäen tuotantoa, hänen kanssaan jaamme myös kiinnostuksen ruokaan sekä Ravintolapäivään. Marjalla ei ole tällä hetkellä tuotannossaan astioita, mutta hänen veikeät savilintunsa ja upeat korunsa ovat erinomaisia lahjaideoita, itselle tai läheiselle.

Taidekäsityökauppa OKRA (21 of 21) Taidekäsityökauppa OKRA (20 of 21)

 

Sain mukaani muutamia astioita kuvauslainaan, tulette näkemään niitä postauksissani nyt helmi- maaliskuussa. 

ARVONTA

Lisäksi pääsen arpomaan teille kaksi tuotetta OKRAn valikoimista. Johanna Ojanen lahjoitti  korvattoman mukin (väri: paahdettu oranssi) ja sen kaveriksi Sarita Koivukoski lahjoitti arvontaan pitkän ruutulautasen (koko 20*10, väri: valkoinen, pienillä oransseilla yksityiskohdilla). Niiden parissa pääsee viettämään herkullisia ja kauniita kahvi- tai teehetkiä.

Arvonta alkaa ÄNNN-YYYY-TEEE-NYT ja päättyy 19.2.2016 klo 23.59.

EDIT: 14.2. klo 19.20. Pahoittelut, ruutulautasen kokoon oli eksynyt alkuperäisessä tekstissä virhe, lautanen ei  siis ole 27*20cm vaan 20*10 cm)

Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tämän postauksen kommenttiboksiin terveisiä minulle tai OKRAn taiteilijoille. Muistathan jättää sähköpostiosoitteesi kun osallistut arvontaan, jotta saan voittajaan yhteyden arvonnan päätyttyä. Kiitos ja onnea arvontaan!

(huom, arvonta on voimassa vain Suomessa).

 

Taidekäsityökauppa OKRA

Aleksanterinkatu 26, 00170 Helsinki

Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-16

 


43 Comments

 1. Nellii a

  Kuvia ja koko postausta voi kuvata vain sanalla: ihana <3 Mukaan mahtavaan arvontaan.
  Ps. Minäkin aion innoittamanasi kokeilla bageleita 🙂

 2. Tarja

  Suuret kiitokset täsät OKRAn esittelystä. Ihastuin ja voisn hankkiakin erityisesi sopivat lahjaksi. Mukana arvonnassa.

 3. Mia

  Nämäkin tuotteet huokuvat suomalaisen designin parhaita puolia, käytettävyyttä ja hienoa yksinkertaista tyylikkyyttä!

 4. salli

  Mukana arvonnassa. Ihania tuotteita.

 5. Jenni

  Mukana kauniiden as(t)ioiden arvonnassa.

 6. Sara

  Onpas kauniita tuotteita! (: Ja hei, ihanaa ystävänpäivää! <3

 7. Sarita

  Kiitos ihanasta postauksesta!

 8. HennaJenniina

  Kauniita on kaikki ja yksilöllisiä, oliiviöljypullon hankkisin tuolta kyllä heti jos käyn. Samoin nuo pienet lasipurkit, värikkäät joissa on korkkikannet.

 9. Henna73

  Upeita astioita

 10. Pimassou

  Upeita tuotteita! Pakkohan tähän on osallistua. 🙂 Kotimainen suunnittelu ja käsityö ovat aina kannattamisen arvoisia!

 11. suvisini

  Kauniita astioita, etenkin pullot ja värilliset snapsilasit 🙂

 12. kaija

  Kauniita! Mukana arvonnassa!

 13. veera

  ihanaa keramiikkaa! <3

 14. Teija

  OKRA olikin aivan uusi ihana tuttavuus!

 15. Tuija

  Kauniita esineitä ja kiva kirjoitus.

 16. Ihanat värit näissä. Tykkään myös hurjasti noiden pienten lasipurkkien korkeista.

 17. Kaarina Hiera

  Okralaiset osaavat tehdä kaunista ja käyttökelpoista! Olisipa Onnetar suosiollinen.

 18. Sannamarianna

  Hyvää ystävänpäivää teille kaikille! <3

 19. Beate

  Niin kauniita astioita, että vetää sanattomaksi. Kyllä Suomessa on taidekäsityön taitajia vielä. Rullasin kuvia monta kertaa. Pitääpä muistaa tämä paikka.

 20. Nipet

  Tästä postauksesta sai hyviä lahjaideoita 🙂

 21. MsMumrik

  Ihania! Mukana arvonnassa 🙂

 22. Nora

  Onpa ihana tuo OKRA ja ihania tuotteita 🙂 itse ihastuin noihin maljakoihin ja erityisesti erivärisiin lasipurkkeihin, missä korkki päällä. Pitääpä käydä kurkkaamassa, kun joskus Helsingissä käyn!

 23. Irene Hein

  Kerään Johanna Ojasen korvallisia mukeja. Olen ostanut 2 – 3 vuodessa, yritän löytää ”kauden värin”. Ja aamuisin valtsen omaan tunnelmaani sopivan värin kahvikupiksi. Tästä on tullut melkein joka aamuinen rituaali, joka saa hymyn huulille. Ihana on myös kanttaa kahvikupit vieraille ja nähdän heidän ihastuksensa.

 24. klaara

  Kauniita astioita eikä mitään halpatuontia vaan ihanaa kotimaista käsityötä! Terveisiä kaikille käsityön taitajille.

 25. sannikas

  Keramiikka on kaunista,hyvät sävyt ja muotokieli on vaikuttavaa ja pehmeää.

 26. Anette

  Niin kauniita ja uniikkeja astioita. Saritan astioita olen nähnyt Tallissa Espoossa.

 27. sikkuralla

  Ihania, etenkin riisiposliiniset astiat.

 28. Tiffany

  Aivan ihania! Kannatan kotimaista laatutyötä!

 29. Maiij

  Ihania kuvia, sisustussormet syyhyää…

 30. Arvostan suomalaista käsityötä ja ”näppäryyttä”! Toivottavasti kauppa käy 🙂

 31. Jenna M

  Upeita kuppeja, juuri niin minun tyylisiäni! 🙂

 32. Marjo

  Hienoja tuotteita, mukana arvonnassa.

 33. Ihanan näköisiä tuotteita. Mukana arvonnassa 🙂

 34. Kipsuli

  Riisiposliiniastiat ovat todella herkkiä ja kauniita. Mukana arvonnassa.

 35. Helena

  Kiitos kauniiden astioiden, korujen ym. esittelystä. Ostaisin jokaisen tuotteita, jos vaan rahat riittävät. Lahjaksi vaikka kesähääparille 🙂

 36. minttu47

  Kiitos erityisesti blogin kauniista, hyvistä kuvista! Nopeat ja helpot arkiruokavinkit ovat aina tervetulleita.

 37. Hiisukas

  Osallistun arvontaan. Olipa mukava tutustua näihin tuotteisiin.

 38. Hannnna

  Niin nättejä astioita! <3 Mukana arvonnassa.

 39. Anna

  Mukana arvonnassa, aivan ihania astioita!

Kommentointi on suljettu.