Skip to content

Sitruunaiset mustikkaleivokset

Tykkää

Tässäpä oiva vinkki pääsiäisen herkkupöytään, jos tulevien pitkien juhlapyhien syömiset ovat vielä mietinnässä. Ihastuin Pinterestissä näihin sitruunaisiin mustikkaleivoksiin ja tein niitä erään lauantai-illan jälkiruoaksi. Apukokki toimi koemaistajana ja totesi että nämä ovat vaarallisen hyviä. Eli, hyvät ystävät, teitä on varoitettu.

Itse aloitin pääsiäisruokien pohdinnan jo helmikuun puolella, olen siis hyvissä ajoin ollut liikkeellä. Ei ole kyllä ollut tapana, yleensä havahdun näihin juhlapyhiin hieman myöhässä. Pinterest on vain niin hirmuisen näppärä kun sinne voi jemmailla mielekiintoisia reseptejä helposti tulevaisuuden varalle.

sitruunaiset mustikkaleivokset (2 of 9) sitruunaiset mustikkaleivokset (3 of 9) sitruunaiset mustikkaleivokset (4 of 9) sitruunaiset mustikkaleivokset (5 of 9)

Alkuperäinen resepti löytyy Say Yes-blogista.  Uskaltauduin hieman tuunaamaan reseptiä, mm. vaihdoin tavallisen sokerin kookoksenkukkasokeriin johon olen kovin ihastunut tällä hetkellä. Reseptissä voi käyttää hyvin myös pakastemustikoita, mustikoiden kausi kun ei vielä maaliskuussa ole. Itse satuin löytämään pensasmustikoita kaupasta kun toteutin tämän reseptin. Yleensä meillä on talviaikaan käytössä pakastetut, kotimaiset mustikat.

Sain myös käytettyä pakastimen kätköistä joulusta jääneet torttutaikinalevyt, joista tein leivokset. Alkuperäisessä reseptissä taidettiin käyttää voitaikinaa. Leivoksiin voi toki käyttää myös hedelmiä ja maustaa tuorejuuston haluamallaan maulla. Itse satun rakastamaan sitruunaa, joten siitä en suostunut tinkimään. Vaniljasokerin sijaan käytin vaniljajauhetta.

Ei ehkä kevein jälkiruoka, mutta todella helppoa ja hyvää. Juuri sellaisesta pidän. Tulevan pääsiäisen lisäksi nämä sopivat erinomaisesti brunssipöytään ja kesällä olisi ihanaa tehdä näitä tuoreista, itsepoimituista mustikoista. Ne eivät vaan koskaan ehdi leivonnaisiin kun ne popsitaan mustikkapuskasta sellaisenaan.

Suosittelen myös tökkimään kunnolla haarukalla reikiä taikinaan jotta ne eivät paisu ihan mahdottomuuksiin. Muutama oma leivos näytti aika hurjalta kun olin tehnyt reikiä liian vähän ja ne kohosivat huikeisiin mittasuhteisiin. Onneksi tärkeintä on maku.

sitruunaiset mustikkaleivokset (6 of 9) sitruunaiset mustikkaleivokset (7 of 9) sitruunaiset mustikkaleivokset (8 of 9)

Leivokset viimeistelin tomusokerilla ja sitruunankuoriraasteella.

SITRUUNAISET MUSTIKKALEIVOKSET

12 leivosta

6 levyä torttutaikinaa / voitaikinaa
200 gr maustamatonta tuorejuustoa
2-3 rkl sitruunamehua
0,5 tl vaniljajauhetta
2 rkl sokeria
4 dl mustikoita

voiteluun

1 muna
3 rkl vettä

lisäksi

tomusokeria
sitruunakuorta raastettuna

TEE NÄIN:

1. sulata taikinalevyt
2. leikkaa ne puoliksi ja painele haarukalla reunoihin kuviot
3. töki haarukalla reikiä joka puolelle pohjaa, jotta se ei paistaessa kohoa liikaa
4. sekoita tuorejuusto, sitruunamehu, sokeri ja vanilja
5. nosta ruokalusikallinen tuorejuustoa leivonnaisten pohjalle, levitä
6. pese / sulata mustikat
7. lisää n. ruokalusikallinen mustikoita tuorejuuston päälle, painele hieman jotta ne pysyvät kunnolla leivonnaisen päällä kun ne paistuvat
8. sekoita muna ja vesi
9. voitele muna-vesisekoituksella leivoksien reunat
10. lämmitä uuni 200 asteeseen
11. paista leivoksia n. 12-14 minuuttia uunista riippuen, käännä uunipelti välillä jos takana olevat leivokset alkavat tummua liikaa. Tarkkaile leivoksia paistaessasi niitä etteivät ne tummu liikaa.
12. koristele tomusokerilla ja raastetulla sitruunankuorella
13. tarjoile

Jos valmistat leivokset etukäteen kuten itse tein, suosittelen lämmittämään niitä hetken uunissa ennen tarjoilua. Lämpimänä leivokset ovat parhaimmillaan.

 


4 Comments

 1. Nam nam herkkua:)

  • Anne

   🙂

 2. Ah, nämä näyttää jotenkin nostalgisen hyvältä! Resepti menee talteen ehdottomasti. Ja pitää kyllä kehua kuinka hurjasti sulla on kuvat kehittyneet näiden vuosien aikana, olen seurannut alusta asti blogiasi 🙂

  • Anne

   Voi kiitos Laura! ihanasti sanottu 🙂

Kommentointi on suljettu.