Skip to content

Aasialainen kasviskeitto

1

Olen ennenkin maininnut, että olen aasialaisten makujen ystävä. En ole viime aikoina kokkaillut juurikaan aasialaisia makuja, mutta kun kuulin saavani isäni vaimoineen kylään, halusin ehdottomasti testata erästä kiinalaista hot & sour-keittoa, jonka alkuperäisen reseptin löysin Muista syödä välillä -blogista.

Kun teen aasialaista ruokaa, se on harmillisen harvoin kiinalaista vaikka pidän siitä kovasti. On jotenkin helpompaa (muka) käydä syömässä kiinalaista ravintolassa ja kokkailla muita juttuja kotona. En kyllä tiedä onko tämä keitto kiinalaista nähnytkään, joten nimesin sen aasialaiseksi kasviskeitoksi, ihan varmuuden vuoksi jotta ei tule sanomista.

aasialainen kasviskeitto (1 of 3)

Isäni on keittomestari, hänen hyppysissään syntyy kaikenlaisia ihania keittoja aivan käden käänteessä. Päätin alkuvuodesta että aion opetella tämän keitonteon jalon taidon. Veikkaan että salaisuus on maustamisessa, se on keitoissa usein heikoin kohtani. Muuten ruoanlaitossa maustaminen ei ole ongelma, mutta jostain syystä keitoissa, etenkin kirkasliemisissä, tuntuu että mausteita voisin laittaa enemmänkin. Usein haasteena on myös aika, keittojen on hyvä antaa maustua rauhassa. Tällä kertaa oli aikaa ja ilmeisen hyvät mausteetkin! tarjoilin keiton jasmiiniriisin kanssa, jotta se olisi hieman ruokaisampi.

aasialainen kasviskeitto (3 of 3)

Yksi asia mitä ihmettelin jälleen on tämä kiihkeä rakkausuhde selleriin tällä hetkellä. Sitä oli pakko saada tähänkin keittoon. En olekaan koskaan aiemmin ollut näin innokas käyttämään selleriä ruoanlaitossa. Ja ei, dippikasviksia ei lasketa. Selleri sopii toki myös itsetehtyihin mehuihin, kannattaa kokeilla.

Iso kiitos keittoinspiraatiosta Muista syödä välillä-blogiin! keitto on aika vauhdikkaasti tuunattu versio alkuperäisestä, mutta maistui!

AASIALAINEN KASVISKEITTO

6 annosta

1 rasia kotimaisia herkkusieniä (tai siitakesieniä tai kuivattuja sieniä)
1 porkkana suikaloituna
1 varsi selleriä
3 isoa valkosipulinkynttä
1 prk bambunversoja
3 dl valkokaalia silputtuna
1 litra kasvislientä
rypsi- ja seesamiöljyä paistamiseen
4 rkl soijaa
1,4 rkl riisiviinietikkaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl kalakastiketta
1,5 rkl seesamiöljyä
1 rkl srirachaa

lisäksi

kevätsipulia (ja jasmiiniriisiä)

TEE NÄIN:

1. pilko kasvikset
2. kuumenna kattilassa öljyt
3. lisää kasvikset ja sekoita
4. lisää kasvisliemi
5. lisää mausteet
6. anna porista liedellä ainakin 30 minuuttia ennen tarjoilua, maisele välillä ja lisää mausteita jos tarve


2 Comments

  1. Kiva, että keitosta tuli maistuvaa. 🙂 Ja oma tunaus on aina tarpeen tottakai. 😀 Oi sellerihän on varsin kiva idea. Minulla on vieläkin hieman opettelemista ko kasviksen käytössä, täytynee ottaa esimerkkiä ja ryhtyä hyödyntämään sitä laajemminkin.

    • Anne

      Selleri on kyllä yllättävän kiva kasvis, en tiedä miksi olen vasta nyt ihastunut siihen 🙂

Kommentointi on suljettu.