Skip to content

Nokkossämpylät

Tykkää

Taas on testattu uutta tässä kotikeittiössä!

Sain jokin aika sitten ystävältä pussin Helsinki Wildfoodsin nokkosjauhetta. En ole ennen käyttänyt nokkosta missään ruoanlaitossa, joten olin aika utelias sen suhteen. Äitini on ahkera nokkosien kerääjä ja kuivattaa sitä joka vuosi talven varalle. Täytynee käydä myös äidin varastolla jatkossa.

nokkossämpylät (1 of 9)

Minulla oli menossa viime kuussa sämpylöidenpaistobuumi ja teinkin apukokin ihmetykseksi eräänä sunnuntaina porkkanasämpylöitä. En tiedä muistaako kukaan, mutta minulla on tosiaan ollut jos jonkinlaista haastetta sämpylöiden kanssa. Ehkä olen oppinut vuosien varrella jotain, olenhan saanut aikaiseksi mm. herkullisia tattarisämpylöitä ja joskus aiemmin, todistetusti, onnistunut myös tavallisien sämpylöiden leipomisessa. nokkossämpylät (2 of 9)

Helsinki Wild Foods oli itselle uusi tuttavuus, he olivat ennen tätä nokkosjauhekokeilua vilahtaneet Instagramissani, mutta en ollut kokeillut heidän tuotteitaan. Kiitos V. kun toit minulle muutamia makupaloja! nokkossämpylät (3 of 9)

nokkossämpylät (4 of 9)

Käytin sämpylöihin alunperin Valion sämpyläreseptiä jota tuunailin. Puolitin myös määrän, jotta emme kahden hengen perheessä hukkuisi sämpylöihin. nokkossämpylät (5 of 9)

Yksi ihanimmista asioista leipomisessa on leivonnaisten taikinan kohottaminen. Kun taikinan saa kohoamaan (omalla kohdallani tämä ei ole itsestäänselvää joka kerta..) se antaa puhtia leipomiseen ja osviittaa että ollaan oikeilla jäljillä. Opin myös tässä reseptissä että sämpylätaikina kannattaa jättää aika kosteaksi, jotta sämpylöistä tulee meheviä. Testasin tätä taktiikkaa nyt kaksi kertaa ja totta se on. Lisää jauhoja voi lisätä sitten kun ryhdyt pyörittelemään taikinasta palloja, kostea taikina jää kiinni käsiin. nokkossämpylät (6 of 9)

Halusin tehdä pieniä sämpylöitä, niitä saat tällä reseptillä tehtyä n. 12 kappaletta. nokkossämpylät (7 of 9)

Sämpylät saivat nokkosjauheen lisäksi makua porkkanaraasteesta. nokkossämpylät (8 of 9) nokkossämpylät (9 of 9)

Voi että miten iloiseksi tulinkaan kun sämpyläni onnistuivat kaksi kertaa peräkkäin. Ilahdun pienistä asioista kuten huomaatte. Ja apukokki ilahtuu onnistuneista leipomuksista. Win-win tilanne siis molemmille.nokkossämpylät (2 of 3) nokkossämpylät (3 of 3)

 

NOKKOSSÄMPYLÄT

12 pientä sämpylää

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa tai 25 gr tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl nokkosjauhetta
1 porkkana raastettuna
1,5 dl kaurahiutaleita
n. 3-4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl voita sulatettuna

lisäksi

jauhoja sämpylöiden muotoiluun
maitoa voiteluun

TEE NÄIN:

1. lämmitä maito kädenlämpöiseksi
2. kaada maito isoon kulhoon
3. lisää hiiva maidon joukkoon
4. lisää hunaja, suola, nokkosjauhe ja porkkanaraaste
5. lisää kaurahiutaleet
6. lisää jauhot vähitellen, muista jättää taikina kosteaksi
7. nosta taikina kohoamaan lämpimään paikkaan (tai vesihauteeseen) liinan alle
8. kun taikina on kohonnut jauhota kädet ja ota taikinasta pieniä nokareita (riippuen siitä minkä kokoisia sämpylöitä haluat tehdä)
9. pyörittele taikinasta palloja ja nosta ne uunipellille
10. kohota sämpylöitä vielä pellillä
11. voitele sämpylät maidolla
12. paista pieniä sämpylöitä 200 asteessa n. 10-12 minuuttia