Skip to content

Apukokin bravuuri: peltipizza (gluteeniton)

Tykkää

Onkohan kukaan siellä ruudun toisella puolella koskaan miettinyt, mikä on apukokin bravuuri? nyt voin vihdoin kertoa sen! kun saavuimme viime huhtikuussa sairaalasta kotiin minikokin kanssa, otti apukokki ruokavastuun harteilleen. Miten ihanaa!

Samaan syssyyn saimme, jo aiemmin mainitun, Safkaa skideille-kirjan, jonka sivuja selailin imettäessä. Silmäni osuivat peltipizzan reseptiin, sitä oli saatava. Tein tilauksen viereeni sohvalle, apukokki lähti kauppaan ja loppu on historiaa. Tätä peltipizzaa on nyt syöty meillä kolme, vai jopa neljä kertaa?

En ole ollut jauhelihapizzan suuri ystävä vuosiin, eräs paikallispizzeriasta tilattu jauhelihapizza pilasi sen minulta vuosiksi. Nyt olen taas palannut fanitamaan tätä lapsuudestakin tuttua retroherkkua. Ihanaa että sitä voi syödä nykyään hyvällä mielellä puoli pellillistä.

peltipizza (1 of 3)

Uskon, että peltipizzan salaisuus on sen koon lisäksi tomaattikastikkeessa, joka haudutetaan pannulla. Apukokki ottaa aina tämän pizzatehtävän vakavasti ja keittiössämme pöllyää jauhot, tomaattikastikkeet ja silmät itkevät sipulia leikatessa kun tätä tehdään. Yritän aina pysyä poissa keittiöstä, joskus on hyvä osata astua takavasemmalle eikä mennä sotkemaan lusikkaansa toisten soppaan. Valmiiseen pöytään istuminen on ihanaa. peltipizza (2 of 3)

Jos siis kaipaatte luottoreseptiä arkeen tai viikonloppuun, lämmin suositus tälle peltipizzalle. Sen verran olemme omaamme tuunailleen, että teimme apukokkia ajatellen pohjan Urtekramin gluteenittomista jauhoista ja taisipa apukokki laittaa muutaman pepperonisuikaleen pizzan päälle ja syömme pizzan aina valkosipuliöljyn kera, hän siis lisäsi siihen oman twistinsä. Ihana apukokkini.

PELTIPIZZA (GLUTEENITON)

1 pellillinen

pizzapohja

5 dl Urtekramin yleisleivontamixiä / gluteenittomia jauhoja / tavallisia vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2, 5 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

jauhelihatäyte

400 gr jauhelihaa
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
voita
suolaa
mustapippuria
chilihiutaleita

tomaattikastike

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 rkl öljyä paistamiseen
2 prk tomaattimurskaa, á 400 gr
1 tl kuivattuja chilihiutaleita
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria

lisäksi

pepperonipaloja purkista
juustoraastetta
kuivattua oreganoa

valkosipuliöljyä

TEE NÄIN:

1. aloita tekemällä pizzapohja: sekoita jauhot ja hiiva
2. lisää lämmin vesi jauhoseokseen
3. vauvaa taikinaa, esim. yleiskoneella n. 10 minuuttia
4. lisää suola ja öljy
5. peitä taikina kelmulla ja anna sen levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia
6. valmista jauheliha: hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla, nosta sipulit pannulta sivuun
7. ruskita jauheliha, riko jauhelihan rakenne pieneksi muruksi lastalla
8. sekoita jauheliha, chilihiutaleet ja kuullotetut sipulit, mausta suolalla ja mustapippurilla
9. valmista tomaattikastike: hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä, varo etteivät sipulit pala
10. lisää chilihiutaleet
11. lisää tomaattimurska ja sokeri ja anna kiehua 10 minuuttia
12. mausta suolalla ja pippurilla
13. ota taikina jääkaapista, kauli se leivinpaperilla suojatulla pellillä
14. lisää tomaattikastike, jauhelihamuru, kuivattu oregano ja juusto
15. paista pizzaa uunissa 200 asteessa n. 20 min, tarkkaile ettei juusto pääse tummumaan liikaa (meillä vähän lipsahti viimeksi, kts. kuvat yllä)
16. valmista vielä valkosipuliöljy: raasta 1-2 valkosipulinkynttä ja sekoita ne 0,5 dl öljyä, ripottele valmiin pizzan päälle


9 Comments

 1. Näin vain otsikossa sanan pizza ja varman klikkaus tänne. 😀 Kiitos ohjeesta.

  • Anne

   Takuuvarma klikkiotsikko 😀 😀

 2. Kotipizzassa valkosipuliöljy on kyllä must!

  • Anne

   Ehdottomasti, mitä enempi valkosipulia sitä parempi.

 3. Sari

  Sinulla taisi tulla pieni ”Freudian slip” valmistusohjeen kohtaan 3. 🙂 🙂

  Joka tapauksessa, tästä tuli tosiaan lapsuus mieleen!

  • Anne

   Ooooops 😀

 4. Sanna

  Ihana resepti! Olen nyt tehnyt tätä kahteen kertaan ja ekalla kerralla ajattelin että resepti on hieman aikaa vievä, mutta hitaus taisin johtua 9v. apukokista :). Toisella kerralla tein ihan itse ja sujui oikein sutjakkaasti varsinkin kun tein kastikkeen ja jauhelihatäytteen yhtä aikaa. Pizzapohja on ihan heittämällä paras gluteeniton pizzapohja jota olen syönyt! Kiitos siis tästä! Mun varmaan tarvitsee hankkia itselleni tuo Safkaa skideille kirja jos kaikki reseptit siinä ovat yhtä hyviä!

  • Anne

   Kiitos ihanasta kommentista Sanna, kiva kuulla että pizza on maistunut teillekin 🙂 ja lämmin suositus Safkaa skideille-kirjalle, siellä on vaikka mitä ihanaa! blogistakin löytyy mm. lohi-kvinoalaatikko ja pinaattiletut sekä herukkamuffinit jotka saivat inspiksensä kirjasta.

Kommentointi on suljettu.