Skip to content

Kikherne-juuressalaatti tuorejuustokastikkeella (+arvonta)

Tykkää

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Crème Bonjour

kikherne-juuressalaatti

Nyt tulee aivan loistava hävikistä herkuksi-tyyppinen resepti ja kiva vinkki miten tuorejuustoa voi käyttää. Olen viime aikoina paahtanut paljon kasviksia valmiiksi kaappiin, pelastin jääkaapin vihanneslaatikosta mm. bataatin ja porkkanan sekä palsternakan nahistumasta. Sen lisäksi että minikokki rakastaa napsia vihanneksia pienillä sormillaan omalta lautaselta, minä tykkään uunijuureksista lisukkeena kovasti.

Olen oppinut pikkuhiljaa käyttämään jääkaapin surullisimmankin näköiset raaka-aineet ja kehittelemään niistä jotain uutta. Käymme nykyään myös vain kerran viikossa ruokakaupassa (minä tosin käyn lisäksi lähikaupassa hakemassa täydennystä, minikokkimme on osoittautunut aikamoiseksi suursyömäriksi ja meillä on mm. turkkilainen jogurtti jatkuvasti loppu) joka helpottaa mahdollisen ruokahävikin uudelleenkäyttämistä. Kauppapäivämme on yleensä perjantai, joten torstaisin on luovuuspäivä jolloin nappaan jääkaapista sitä sun tätä ja teen niistä meille ruokaa. Toimii! tällä tekniikalla tulee myös syötyä usein sellaisia yhdistelmiä, mitä ei ehkä muuten tulisi kokeilleeksi. Sehän käy, olen kovin vaihtelunhaluinen kokkaaja.

kikherne-juuressalaatti

Juureksien paahtaminen antaa niille aivan uuden elämän. Nahistuneimmastakin yksilöstä tulee kuin uusi! olen käyttänyt näitä paahtokasviksia lisukkeena lihalle tai tehnyt niistä ruokaisan salaatin. Lasipurkillinen esipaahdettuja kasviksia voi pelastaa päivän. Olen oppinut tämän viisauden rouva Gastronaatilta, jonka kokkailuja fanitan ja pääsen (suureksi onnekseni!) nauttimaan säännöllisesti.

kikherne-juuressalaatti

Mutta ei tässä ihanassa juuressalaatissa ole pelkästään juureksia vaan jääkaapista löytyneitä, paahdettuja ja maustettuja kikherneitä myös. Kikherneiden maustaminen ja paahtaminen on uusin juttu mitä olen keksinyt niiden kanssa kokeilla ja kun niitä oli jäänyt yli sekoitin ne juuresten kanssa lautaselle, paloittelin fetaa päälle ja koristelin koko komeuden tuoreilla yrteillä. Eikä tässä kaikki!

Koko ihanan annoksen kruunaa turkkilaisesta jogurtista ja Crème Bonjour valkosipulituorejuustosta tehty kastike. Tuorejuustoja voi tosiaan käyttää kaikenlaiseen, myös kastikkeisiin. Ja kuten jo viime postauksessa kerroin (olettehan jo kokeilleen ihanaa herkkusieni-sinihomejuustokeittoa?) ovat kaikki Crème Bonjour tuorejuustot laktoosittomia eli ne sopivat monen vatsalle.

Käykääpä myös kurkkaamassa Asennemedia-kollega Jonnan herkullinen hävikkipiirakka, nam!

kikherne-juuressalaatti

 

KIKHERNE-JUURESSALAATTI TUOREJUUSTOKASTIKKEELLA

2 hengelle

uunijuurekset

2 pientä porkkanaa
1 palsternakka
1/3 pieni bataatti
öljyä
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim. basilikaa, oreganoa, timjamia

uunissa paahdetut kikherneet

1 dl esikeitettyjä kikherneitä
0,5 tl kurkumaa
0,5 tl savupaprikaa jauheena
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
1 rkl oliiviöljyä

tuorejuustokastike

1 dl Crème Bonjour valkosipuli-tuorejuustoa
0,5 dl turkkilaista tai muuta maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunamehua

lisäksi

tuoretta korianteria silputtuna
fetaa kuutioituna

TEE NÄIN:

1. kuori ja pilko juurekset pieniksi kuutioiksi
2. sekoita juuresten sekaan mausteet ja öljy
3. valuta ja huuhtele kikherneet
4. sekoita kikherneisiin mausteet ja öljy
5. paahda juureksia ja kikherneitä uunissa 200 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä
6. sekoita tuorejuustokastike yhdistämällä Crème Bonjour valkosipulituorejuusto ja maustamaton jogurtti, notkista kastike sitruunamehulla
7. tarjoile salaatti lämpimänä tai kylmänä tuorejuustokastikkeen, fetan ja korianterin kanssa

*

ARVONTA

Kerro kommenttiboksissa oma hävikistä herkuksi-vinkki ja kaksi kommentoijaa voi voittaa Crème Bonjour-tuotepaketin. Jätä kommenttisi ke 12.4.2017 klo 23.59 mennessä, niin ehdit arvontaan. Muista jättää sähköpostiosoitteesi, ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti.

Onnea arvontaan!


38 Comments

 1. Annikki

  Keitetyt perunat laitan perunasalaatiksi sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään. Sipulia, suolakurkkua ja kastikkeen teen usein tuorejuustopurkin lopuista.
  ’Kaikki’ kasvikset, hedelmät ja marjat tietenkin blenderiin ja maukas smoothie on valmis.

 2. Suvi

  Ylijääneestä perunamuussista teen taikinan piirakalle. Voita, perunasosetta, vehnäjauhoja ja leivinjauhetta. Sopii erityisesti suolaiselle piirakalle, mutta toimi myös omenapiirakan pohjana, kun laittaa taikinan päälle omenasosetta ennen muita täytteen aineksia.

 3. Ilopilleri

  Perunamuusin jämistä saa loihdittua maukkaita rieskoja. 🙂

 4. Helena

  Perunamuusista rieskoja, keitetyistä perunoista pyttipannu ja pizzaan nyt sopii lähes kaikki kaapin jämät 🙂

 5. anna s.

  Lämpimiin voileipiin saa laitettua melkein mitä tahansa 🙂

 6. JennaOo

  Meillä tehdään ylijääneistä ruoan jämistä usein pizzaa!

 7. Aila

  Munakkaaseen, leipiin tai salaatteihin voi käyttää ruoan jämät.

 8. Esba

  Munakkaaseen uppoaa kyllä mikä vaan!

 9. Opiskelijakokkailija

  Vanhaksi menevät leivänpäälliset, esimerkiksi erilaiset kinkut ja juustot, menevät ihanan mehevään uunimunakkaaseen joka tuli vasta äskettäin itsellekin tutuksi!

 10. Tiffany80

  Teen aina perunasosejämästä perunarieskaa! Joskus tahallisesti teen isomman satsin muussia, jotta sitä jäisi rieskoihin. Muusin sekaan 1 muna, hieman suolaa ja vehnä- tai hiivaleipäjauhoja niin, että taikinasta on helppo painella pellille ohuehkoja ja pehmeitä rieskoja. ennen uuniin menoa rieskat kannattaa tökkiä haarukoilla, jotta ne pysyvät lättänöinä. Paisto 250 asteessa noin 8-10min. Päälle voita, ihanaa!

  Muusin sekaan voisi varmasti piilottaa myös porkkanaraasteen jämät, jos on. Tätä kokeilemaan, todella hyviä!

 11. sikkuralla

  Keitetyistä perunoista pyttipannuun perunat.

 12. anna

  pizzaa ja siihen kaikki mahdollinen jääkaapin uumenista

 13. Teemu

  Keitetyt perunat. -> Paistetut perunat.

 14. Elise H.

  Teen ylijääneistä keitetyistä perunoista pyttipannua sekalaisine lisukkeineen, tämä onkin toivottu ruoka meidän perheessä 🙂

 15. Hannnna

  En heitä ruokaa koskaan roskiin. Teen pizzoja, kastikkeita, munakkaita ja perunasalaattia edellispäivän jämistä. Suosikkini on vihersalaatti, johon pilkon kylmiä perunoita ja avokadoa.

 16. hilkka

  Pyttipannuun saa hyvin käytettyä ylijääneet keitetyt perunat ja kasvikset.

 17. saya

  Usein tortilloja tehdessä tortillapohjia jää yli, eivätkä ne säily kovin kauaa. Teen ylimääräisistä tortilloista pikapitsoja (tosi kätevää jos on jo kotiin tullessa kauhea nälkä 😀 ), eli laitan tortillapohjien päälle tomaattisosetta, vaihtelevia aineksia mitä sattuu kaapeista löytymään (vähintään säilykeananasta ja leikkelekinkkua löytyy lähes aina, lisäksi esim. tomaattia, ylijäänyttä jauhelihaa tms) ja päälle juustoraastetta. 10-15 min kuumassa uunissa ja päivän ruoka on valmis 😀

 18. Piirakkaa on meillä sinä päivänä tarjolla kun kukaan ei ehdi / viitsi mennä kauppaan.. Täytteeseen uppoaa kaikenmaailman jämät ja purkinpohjat sekä kuivahtamassa olevat juustonkannikat. Ainoa este piirakan onnistumiselle on jos juustoa ei ole tarpeeksi.

 19. Sonja

  Munakkaaseen saa uppoamaan, vaikka mitä tähteitä.

 20. MarjaKoo

  Munakasrullaan saa kivasti viikonlopun tähteitä ja herkkua tulee. Samoin pizzaan saatan käyttää monenlaista tavaraa ohi italialaisten ohjeiden. Keitetyt perunat käy myös moneen seuraavina päivinä, pyttistä, perunasalaattia jne.

 21. Hanna

  Minä tungen usein tortillalettujen väliin kaikkia sellaisia jämäpaloja, joista ei muuten riittäisi ruuaksi kaikille.

 22. Suvi

  Vähän jo nahistuneet porkkanat (/juurekset) voi pyöräyttää helposti maukkaaksi sosekeitoksi tuorejuuston avulla. Myös uunipataan voi upottaa vaikka mitä jämiä 🙂

 23. Suvikh

  Tähteeksi jääneestä kalasta teen aina piirakkaa. Se menee tosi hyvin kaupaksi.

 24. Karoliina

  Munakas on kyllä tässä taloudesss hävikkiherkku nro 1! Vihannekset, lihat, juustot, sienet, mitä nyt jääkaapissa sattuukaan olemaan elinikänsä loppupuolella, kaikki sopii sulassa sovussa munakkaaseen 🙂 harrastan myös kekseliäitä leivänpäällisiä, esimerkiksi uunijuureksista jäänyt paahdettu punajuuri on todella hyvää ruisleivällä! Ja ah, kuivahtanut leipä surahtaa maustetuiksi leivänmuruiksi joilla voi kevyesti leivittää kalaa, kanaa, lihaa, maustaa sieniä ja vaikka mitä 🙂 ihanat hävikkiherkut!

 25. Tuula

  Muusinlopusta teen rieskaa. Pastaa (spagettia) ja (jauheliha)kastiketta teen reilusti. Loput uunivuokaan, pastaa voi lisätä, jos ei jäänyt tarpeeksi, tuoretta basilikaa, mausteia, aurinkokuiv.tomaattia ja tuoreitakin, tuorejuustopurkkien loput, ruokakermat, juustoraastetta päälle ja uuniin. Tämä on sellainen jääkaapin tyhjennysruoka, josta tulee herkkua!

 26. Sanni

  Kasvissosekeitto kaikesta jämästä on lemppari ja lopusta keitosta voi tehdä kastikkeen vaikka pastalle! 🙂

 27. emmaliinanen

  Kasvissosekeitto on klassikko, ja perunamuusista perunavelli tai rieskat 🙂

 28. sini

  Paistamalla hävikin saa vielä syötäväksi 🙂

 29. Roosa

  Täytetyt kesäkurpitsat tai paprikat. Kaikki kaapin jämät täytteeksi. Testattu toimivaksi

 30. Halejo

  Munakas on omakin jämäruokien käyttötapa. 🙂 Mukavia muitakin vinkkejä täältä kyllä löytynyt.

 31. Titi

  Munakas tai kasvissosekeitto 🙂

 32. piitu

  Munakas!

 33. Kaura

  Muusin loput käytän sämpylöihin. Puurot jne voi sekoittaa myös esim. peltileipä taikinaan. Broileri, kalat suolaisiin piirakoihin. Juustojen/tuorejuustojen loput esim. sämpyläsarviin tai suolaisiin pasteijoihin.

 34. sarita

  Lämpimät voileivät.

 35. ansu88

  Munakas tai pyttipannu

 36. Hainn

  Munakkaaseen käy melkein mikä vaan, joten se on oma ylijäämäruoka!

 37. OuJ

  Laitan munakkaasen leikkeleitä. 🙂 Ei onneksi ole hävikkiä juurikaan.

Kommentointi on suljettu.