Skip to content

Kiinalainen illallinen & kiinalaiset lihapullat

Tykkää

Kaupallinen yhteistyö, Asennemedia & Atria

Olen aina ollut kiinnostunut aasialaisista keittiöistä, ruoista, kulttuureista ja tavoista. Meillä syödäänkin aika paljon aasialaista ruokaa ja esimerkiksi minikokki tykkää hurjasti thaimaalaisesta ruoasta. Kiinalainen keittiö on aika vieras itselle, olen käynyt kerran Shanghaissa ja se reissu ei vakuuttanut minua kiinalaisen keittiön upeudesta (reissusta saamallani vatsataudilla on varmasti osuutta asiaan…), mutta etenkin kotikeittiössä olen halunnut kokeilla erilaisia kiinalaisen keittiön herkkuja.

Asia järjestyikin hauskalla tavalla kun pääsin osallistumaan bloggaajakollegoiden kanssa Atrian ja Tekirin yhteistyössä järjestämälle kiinalaiselle illalliselle. Ilta järjestettiin sen kunniaksi, että Atria on vihdoin vuosia kestäneen prosessin jälkeen saanut luvan viedä suomalaista sianlihaa Kiinaan. Atria on siten ensimmäinen suomalaisyritys joka saa viedä Kiinaan sianlihaa.

kiinalainen illallinen

Kiinassa sianlihaa käytetäänkin paljon monipuolisemmin kuin Suomessa ja se onkin kiinalaisen keittiön ehkä yksi olennaisimmista raaka-aineista, sianliha on myös olennainen osa kiinalaista kulttuuria. Kiinassa käytetään siasta lähes kaikki ruhonosat, kuulimme illallisella kalligrafia-opettaja Saana Virtaselta, että esimerkiksi sian sorkat ovat suurta herkkua Kiinassa.

Atrialla on viennin myötä innostuttu tutustumaan lähemmin kiinalaiseen ruokakulttuuriin. Maan ruokakulttuuri on monipuolista, ja eri alueilla syödään varsin eri tavoin maustettuja ruokia. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tulisempaa ruoka on.

Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa kahdeksaan kulinaristiseen traditioon tai kahteentoista keittiöön. Nämä eroavat toisistaan maantieteen, historian ja kulttuurin vuoksi. Kaikki nämä suuntaukset perustuvat Kiinan neljään pääkeittiöön, jotka ovat Shandongin keittiö, Sichuanin keittiö, Kantonin keittiö sekä Jiangsun keittiö. Olin itsekseni kuvitellut, että kiinalainen ruoka olisi haastavaa tehdä ja mystisiä ainesosia olisi hurjasti, mutta ei se aina niin menekään.

Ilta olikin monella tapaa mielenkiintoinen! aluksi harjoittelimme kiinalaista kalligrafiakirjoitusta Saanan johdolla (oli muuten vaikeaa) ja sen jälkeen kokkasimme kiinalaisen ruoan asiantuntijan valitsemilla resepteillä (ja opastuksella) kiinalaisia ruokia. Pääsin itse kokeilemaan höyrykorin käyttöä, mikä tulikin tarpeeseen, koska omistan itsekin höyrykorin mutta en ole koskaan sitä käyttänyt. Sama juttuhan kävi kohoturkorini kanssa. Minulla on lojunut kaapissa leivän kohotuskori vuosia mutta vasta tänä vuonna otin sen käyttöön kun hurahdin juurileivontaan.

kiinalainen illallinen

Palataanpas siihen kalligrafiaan! Saana oli todella hyvä opettaja, kärsivällinen ja rauhallinen (eli täysin päinvastainen kuin minä itse). Harjoittelimme yhden lauseen tekoa ja se osoittautui itselle aikamoiseksi hommaksi. Tässä tapauksessa tunnin harjoittelu ei tehnyt mestaria, mutta hauskaa oli.

Kalligrafia on Kiinassa maalaustaiteen ohella erittäin arvostettua ja sitä nähdään edelleen kaikkialla Kiinassa. Oli myös mielenkiintoista kuulla hieman kalligrafian taustoista Saanalta ja hän kertoikin mm. että Kiinassa kirjoitetaan vain oikealla kädellä. Jos olet vasenkätinen, joudut opettelemaan kirjoittamisen oikealla kädellä. Ja saimme ihastella myös Saanan omaa punaista sinettiä, jolla hänen kirjoitustyönsä signeerattiin. Kiinalaisiin kalligrafiateoksiin kuuluukin olennaisena osana taiteilijan sinetti.

Kalligrafian yksi tärkeimmistä työvälineistä on sivellin, joita onkin eri kokoisia. Sivellintä pidetään sormien välissä pystyasennossa ja jokaiselle sormelle on oma paikkansa, kuten esimerkiksi puikoilla syödessä. Siveltimellä tehdään tarkoitin harkittuja vetoja ja niitä ei saa jälkeenpäin korjailla.

kiinalainen illallinen

Saana oli ystävällisesti tehnyt meille yksityiskohtaiset ohjeet miten kirjaimet tehdään. Moni kirjain aloitettiin ihan eri suunnasta ja kohdasta kuin olisin itse aloittanut ja teksti tehtiin oikealta vasemmalle. kiinalainen illallinen

Kalligrafiasta siirryimme kiinalaiseen keittiöön. Meillä olikin laaja ja herkullinen menu, Kiinassa onkin tapana tilata / tehdä pöytä täyteen erilaisia ruokia ja niitä syödään sitten samaan aikaan. Näin mekin teimme!

KIINALAINEN ILLALLINEN

Rapeaksi paistettua lihaa ja vihanneksia
Kanaa Kung Pao
Paistettuja ruskeita nuudeleita ja possusuikaleita
Kevätsipulileipäset (olen nähnyt näitä Masterchef Australia-ohjelmassa!)
Kiinalaiset nyytit ”dumplings”
Lihapullia tahmeassa riisissä (jaan reseptin postauksen lopussa)
Kiinalaisittain keitetty riisi
Friteeratut hedelmät *
Jasmiiniteetä

Menusta mainitsen sen verran, että friteerattuja hedelmiä ei juuri Kiinassa nähdä, se onkin länsimäinen näkemys kiinalaisesta jälkiruoasta ja varmasti monelle suomalaiselle tuttu. Kiinalaiseen keittiöön perehtynyt kotitalousopettaja Kati Lindfors sanoikin, että kun menua suunniteltiin, päättivät he suosiolla hypätä perinteisempien kiinalaisten jälkiruokien yli (jotka ovat kuulemma paputahnapalleroita ja muuta sellaista) ja tehdä vähän länsimaisemman jälkiruoan. Minulle tuli ainakin vahva makumuisto lapsuudesta kun lusikoin friteerattua banaania ja jäätelöä suuhuni.

Kaikki saivat valita mitä kokkaavat ja minä nostin heti käteni ylös. Halusin ehdottomasti päästä tekemään lihapullia tahmeassa riisissä, jotka höyrytettäisiin samanlaisessa korissa mikä minulla oli kotona. Päätin, että harjoittelen sen käyttöä valvovan silmän alla ja sitten uskallan kotonakin. Eihän sen käyttö toki vaikeaa ollut, mutta kannattaa muistaa hieman vahtia ettei vesi lopu kesken kuten minulle kävi.. meinasi kori palaa pohjaan!

Annoksen teko aloitetaan liottamalla riisiä yön yli. Eli tässä kannattaa hieman varautua ja laittaa riisit likoamaan jo kokkaamista edeltävänä iltana.

kiinalainen illallinen

Resepti on virkistävän yksinkertainen (olin kuvitellut että kiinalaiset ruoat olisivat jotenkin erityisen mutkikkaita valmistaa). Porsaan jauhelihaan sekoitettiin nippu pieneksi silputtua kevätsipulia, raastettua inkivääriä, mausteet. Itselläni taikina jäi sen verran löysäksi että lisäsin siihen ohjeen mukaan perunajauhoa, noin desin.
kiinalainen illallinenkiinalainen illallinen

Sen jälkeen kaadoin riisistä vedet pois, pyörittelin jauhelihamassan pieniksi palloiksi ja kierittelin lihapullat riisissä. Höyrykoriin laitetaan leivinpaperi pohjan päälle ja siihen päälle lihapullat. Paistinpannu kuumenemaan, sopivasti vettä ja kori pannulle, kansi kiinni. Näissä lihapullissa meni noin 15 minuuttia kunnes ne olivat kypsiä.

HUOM! tarkkaile veden määrää ja varmista ettei vesi lopu kesken kypsennyksen. Lisää vettä tarvittaessa!kiinalainen illallinen

Höyryä tuli!

kiinalainen illallinen

TADAA! valmista!

kiinalainen illallinen

Lihapullat suosittelen tarjoamaan vaikka dipin kanssa. Ihastuin kovin Kiinassa paljon käytettyyn viinietikkaan (rakastan etikoita!) ja sekoitin vähän joka ruoalle sopivan dipin viinietikasta, seesamiöljystä ja chilitahnasta. Seesamiöljy on myös suosittu raaka-aine Kiinassa etikan ohella.

Lihapullien lisäksi söimme tosiaan useamman ruokalajin, pääsimme myös kokeilemaan rypytystaitoja kun teimme kiinalaisia täytettyjä nyyttejä ja seurasin mielenkiinnolla mm. kevätsipulileipien tekoa (herkullisia!).

LIHAPULLAT TAHMEALLA RIISILLÄ

2-3 hengelle

 

1 1/2 dl liotettua tahmeaa riisiä
200 g possun jauhelihaa
1 kevätsipuli
pieni pala inkivääriä
1/2 tl suolaa
1 maustemitta valkopippuria
1/2 tl viismaustetta
1 rkl sherryä
2 tl soijakastiketta
1 rkl seesamöljyä
(perunajauhoja)

TEE NÄIN:

1. laita riisi edellisenä iltana likoamaan.
2. hienonna kevätsipuli ja raasta inkivääri.
3. sekoita jauhelihan joukkoon kevätsipuli, inkivääri ja mausteet. Lisää perunajauhoa, jos seos on kovin löysää.
4. kaada riisistä vesi pois.
5. pyörittele lihamassasta pullia ja kierittele ne tahmeassa riisissä.
6. kypsennä pyörykät höyryttämällä, kypsymisaika on noin 15 minuuttia.

 

*

Täältä voit lukea bloggajakollegoiden postaukset:

Peggyn pieni punainen keittiö


12 Comments

 1. Olipa tosiaan mukava ilta ja oli myös kiva tavata sinut ihan livenä.

  • Anne

   Kiitos kivasta illasta, oli mukava tutustua ja tavata ekaa kertaa livenä 🙂

 2. Voi video miten ihanan kuuloisia ruokia! Käykö riisiksi ihan perus-Risella? Niin voisin heti laittaa ne likoamaan..? 😀

  • Anne

   Jos en väärin muista niin jasmiiniriisiä oli. Jee! kerro sitten maistuiko 🙂

  • Anne

   Eiku mitäs mä nyt sekoilen! Risellan puuroriisiä meillä oli 😀 t. perjantaipää

   • Loistavaa, kiitos! Riisit menee likoon.

  • Anne

   Kiitos samoin, Mika! 🙂

 3. Kolmas kerta toden sanoo. Ainakin yks kommentti meni edelliseen postaukseen, voit poistaa sen. Ja yks jonka kirjoitin heti tän ilmestyttyä, on ilmeisesti jossain…

  Mutta siis ihailin meidän iloisen fiiliksen kuvaa…vain silmäpussimme ovat leveämmät kuin hymymme…Kiitos Anne, toivottavasti nähdään taas hetikohtapian ja paremmalla aikaa. 4h, kalligrafiaa ja kokkausta meni liian nopiaa!

  • Anne

   Nanna, sulla on aina ihan parhaat kommentit 😀 pus!

 4. Peggyn pieni punainen keittiö

  Oli tosi ihana nähdä sut, mun lihapullaclubilaiseni ja totta vieköön, tekemäsi lihapullat oli niin hyviä. Toivottavasti nähdään taas pian 🙂 Kiitos seurasta ja mukavasta illasta.

  • Anne

   Kiitos itsellesi lihapullakaveri! <3

Kommentointi on suljettu.