Skip to content

Maailman parhaat voisilmäpullat

2

Tänä vuonna Teemun ja Markuksen leipäkirjasta on tainnut tulla yksi keittiöni suosituimmista ja eniten luetuista kirjoista. Aloitin juurileipäleivonnan tänä vuonna ja sain vihdoin erinomaisia tuloksia kiitos tämän kirjan, HS:n juurileipäartikkelin, rouva Gastronaatin antaman juuren… ja loppu onkin sitten varmaankin kemiaa tai sattumaa.

Joka tapauksessa, meillä syödään (vihdoin!) joka viikko aivan mielettömän hyvää leipää. Siis aivan mielettömän hyvää leipää. Toissaviikolla leivoin kaksi leipää, koska yhdestä riittää meille päiväksi purtavaa. No, ei niistä kahdesta ollut enää sunnuntaina illalla juuri mitään jäljellä (leivoin leivät perjantaina ja lauantaina). Annoin palan mukaan isälleni, joka ihastui leipään, loput söimme omiin suihimme.

Olen aiemmin selaillut Teemun ja Markuksen leipäkirjan läpi, useampaankin otteeseen, mutta olen keskittynyt lähinnä vain leipään. Pari viikkoa sitten halusin leipoa jotain ja löysin voisilmäpullien reseptin. Teemun ja Markuksen voisilmäpullat ovat legendaarisia!

En muuten olekaan aiemmin leiponut pullaa 1,5 vuorokautta! mutta paljastan jo nyt, että se oli sen arvoista. Olen maistanut Teemun ja Markuksen voisilmäpullia mm. Kampin Korttelin Storyssä, jossa olenkin käynyt moooooonta kertaa tänä syksynä. Aamiaisella ja pullalla. Vinkin tästä pullataivaasta sain, keneltäs muultakaan, kuin rouva Gastronaatilta. Jos ihmettelette, miten pullien leipomiseen voi tuhlata niin kauan, kerron lisää kohta.

Jos siis ei huvita alkaa itse leipomaan pullaa, niin suosittelen lämpimästi käymään Storyssä pullalla!

Nämä kauniit ja todella herkulliset pullat sopisivat esimerkiksi itsenäisyyspäivän kahvipöytään, mikä olisikaan suomalaisempaa kuin pulla?

parhaat voisilmäpullat

Miksi näiden pullien teko kestää 1,5 vuorokautta? niihin tulee raski. Itse olen leiponut vasta kaksi kertaa raskilla eli esitaikinaa käyttäen. Ensimmäisen kerran Gastronaatti II-kirjasta ja nyt Teemun ja Markuksen kirjasta. Olen lukenut nyt useammastakin lähteestä, että raski parantaa leivonnaisten makua ja säilyvyyttä. Ainakin pullia tehdessä sen huomaa, pullat kun usein ovat seuraavana päivänä jos aika plääh, mutta kun käyttää raskia, on maku ja koostumut vielä seuraavanakin päivänä hyvä. Kolmanteen päivään meillä harvoin säilyy mikään leipomus.

Raski tehdään siis ensin eli sekoitetaan hiiva, vesi, kardemumma ja muutama desi vehnäjauhoja keskenään. Jos sinulla on aikaa odottaa seuraavaan päivään, tee raski jo edellispäivänä ennen leipomista. Jos sinulla on hoppu, tee raski kädenlämpöiseen veteen. Raskin annetaan lepäillä huoneenlämmössä ainakin 10 tuntia. En kuitenkaan suosittele kiirehtimään pullien kohotuksen kanssa.

Näiden pullien toinen salaisuus on, että niihin tulee paljon voitaparhaat voisilmäpullat

MAAILMAN PARHAAT VOISILMÄPULLAT

n. 15- 20 kpl pullien koosta riippuen

raski

1,8 dl kylmää vettä (tai kädenlämpöistä jos teet raskin leivontapäivänä)
3 dl vehnäjauhoja
n. 6 g kuivahiivaa (eli n. 1/2 pss)
1 rkl kardemummaa

pullataikina

3 dl kylmää maitoa
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
250 gr huoneenlämpöistä voita
14 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
11 g eli 1 pss kuivahiivaa

pullien päälle

n. 200 gr voita
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja

lisäksi

1 kananmuna voiteluun

TEE NÄIN:

1. aloita valmistamalla raski eli sekoita hiiva, vesi, jauhot ja kardemumma keskenään. Anna levätä peitettynä huoneenlämmössä ainakin 10 tuntia tai 2-3 tuntia jos aiot leipoa vielä samana päivänä
2. valmista seuraavaksi pullien päälle tuleva voi-sokerikuorrute eli sekoita vehnäjauhot ja sokeri keskenään, säilytä sokeri-jauhoseos ja voi huoneenlämmössä
3. valmista seuraavaksi pullataikina: sekoita raskiin kylmä maito, huoneenlämpöiset kananmunat, huoneenlämpöinen voi (tai sulata voi), sokeria, suola ja hiiva. Vaivaa taikinaa n. 18 minuuttia ja anna taikinan kohota liinalla peitettynä ainakin tunti
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taputtele siitä käsin ilmat pois
5. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi ja muotoile pullat
6. Nosta pullat leivinpaperilla suojatulle pellille ja anna kohota n. tunti
7. Lämmitä uuni 170 asteeseen
8. Voitele pullat kananmunalla ja leikkaa niiden pintaan saksilla ristikkäiskuvio
9. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja paina kunkin pullan ristikon sisään voikuutio ja ripottele päälle sokeri-jauhoseosta
10. Paista uunin keskitasolla n. 13-16 minuuttia kunnes pullat ovat kauniin värisiä