Skip to content

Sipulikeitto ja rapeat juustoleivät

Tykkää

Voi jestas, olen niin keittojen pauloissa nykyään, että teen joka viikonloppu keittoa (ja syön lähes joka päivä lounaaksi keittoa!). Viimeisin villitykseni on sipulikeitto, tuo keitoista yksinkertaisin. Innostus lähti siitä, kun söin viime viikolla lounaaksi sipulikeittoa ja mietin, että tätä pitää kokeilla kotonakin, simppeliä ja hyvää.

Hyvin mietitty, niin olikin! koko perhe tykkäsi tästä yksinkertaisesta, mutta maukkaasta keitosta.

sipulikeitto

Otin keiton kanssa hieman vapauksia, kun en löytänyt lähikaupasta tuotetta timjamia eikä meillä ollut kaapissa gryuere-juustoakaan. Cheddar- ja parmesanjuustoraasteella kuorrutetut leivät tekivät kyllä tehtävänsä, enemmänkin.

Koska minulla on menossa vaihe, kun en leivo itse leipää (olen kanavoinut leivontaenergiat pizzoihin) ja juureni on vain kaunis muisto, käyn usein hakemassa kotimatkalla Gateau- leipomosta tuoreen leivän ja muutaman sämpylän vähintään kerran viikossa. Koko perheemme on aivan hurahtanut G-leipään. Tiesittekö muuten, että leipoimoista saa myös aivan erinomaisia hampurilaissämpylöitä? suosittelen piipahtamaan, leipomoita on keskustassa vähän joka puolella. Vielä kun saataisiin oma Vantaalle!

Löytyykö ruudun takaa muita keittoihin hurahtaneita? etenkin klassikokeitot kiinnostavat tällä hetkellä, olisiko hyviä ideoita mitä keittoa seuraavaksi kokkaisin? nyt keitot maistuvat vielä tovin, kun kevät ja lämpimät säät eivät ole vielä saapuneet.

sipulikeitto sipulikeitto

SIPULIKEITTO JA RAPEAT JUUSTOLEIVÄT

4 annosta

 

8-10 sipulia
5 valkosipulinkynttä
25 gr voita
9 dl lihalientä
1 dl valkoviiniä
1 rkl kuivattua timjamia
1 tl sokeria

juustoleivät

3 isoa viipaletta laadukasta maalaisleipää
1 rkl oliiviöljyä
2 dl voimakasta juustoa raastettuna, esim. gouda, cheddar, parmesan

TEE NÄIN:

1. kuoria ja siivuta sipulit
2. lisää kattilaan voi ja sipulit
3. kuullota sipuleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia
4. lisää sokeri ja sekoita hyvin
5. karamellisoi sipuleita ainakin puoli tuntia jatkuvasti sekoitellen
6. kun sipuli on karamellisoitunut ja saanut kauniin värin lisää lihaliemi, valkoviini ja timjami. Anna porista miedolla lämmöllä sillä aikaa kun valmistelet leivät
7. laita uuni lämpenemään, käytä mieluiten grillivastusta
8. siivuta leipä ja puolita isot viipaleet
9. nosta leivät uunipellille
10. lorauta leipien päälle oliiviöljyä
11. raasta päälle juusto
12. paahda leivät rapeiksi uunissa grillivastuksen alla
13. tarjoile keitto rapeiden juustoleipien kanssa